Ceferistii brasoveni isi cer banii in instanta

Ceferistii brasoveni isi cer banii in instanta

0 249

In timp ce inca asteapta aplicarea sanctiunilor de la Centrala din Bucuresti pentru actiunea din 1 iunie, cand trenurile au fost blocate timp de doua ore in garile din Regionala Brasov, ceferistii brasoveni nu srau cu mainile in san. Desi masurile punitive impotriva impiegatilor care au uitat sa dea verde pentru doua ceasuri garniturilor sosite in gari s-au anuntat din cele mai blande – 10% din salariul pe ultima luna – sindicalistii de la depoul Brasov sunt mai hotarati decat sefii din Capitala in actiunile lor revendicative. Oameni isi dau patronii in judecata pentru nerespectarea contractului colectiv de munca.
Paratele sunt Societatea Nationala de Transport Feroviar marfa SA, cea de transport calatori, Societatea Nationala CFR infrastructura si Societatea de reparatii locomotive SA. Toate sunt chemate in instanta pentru nerespectarea contractului colectiv de munca al salariatilor din depoul Brasov.
Mecanicii de locomotiva spera sa recastige in instanta dreptul la prima de ziua feroviarului, la al 13-lea salariu, ambele garantate de contractul colectiv de munca, dar si dreptul la un salariu minim pe economie asemeni romanilor din alte categorii. In ciuda folclorului salarial despre castigurile grase ale mecanicilor de locomotiva, la depoul Brasov, salariul minim brut este de doar 570 de lei.
De 8 ani incoace, feroviarii brasoveni nu au mai beneficiat de cel de-al 13-lea salariu, desi acesta este prevazut imperativ in contractul colectiv de munca. Sindicatul a actionat in judecata administratorii angajatilor pentru recuperarea a cel putin 3 astfel de salarii. Aceasta inseamna, in medie, 3000 de lei pentru fiecare salariat.
Un alt proces a fost deschis pentru aducerea salariului minim brut al feroviarilor la nivelul celui minim brut pe economie.
Contractul colectiv de munca le garanteaza ceferistilor o prima de ziua feroviarului. Cum nu s-a mai acordat de ani buni, sindicatul a deschis proces si pentru recuperarea ei. Este vorba despre aproximativ 1400 de lei de salariat pentru anii 2006, 2007 si 2008. Ceferistii au avut intelegere si au renuntat la prima pentru 2009, an de criza,
Sindicalisitii vor, de asemenea, sa fie scutiti de plata accizei la carburanti, cata vreme nu folosesc soselele romaniei, demers pentru reusita caruia vor sesiza Oficiul Concurentei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.