Dupa Raportul CE, Basescu se da la opozitie, presa si sindicate

Dupa Raportul CE, Basescu se da la opozitie, presa si sindicate

0 224

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, prezentat miercuri la Bruxelles, contine atat aspecte pozitive, cat si negative, iar, dincolo de acestea, exista certitudinea ca Romania a facut progrese in justitie, a declarat presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.
„Comparativ cu 1 ianuarie 1007, Romania a facut progrese in justitie, ceea ce a facut sa nu ni se aplice clauza de salvgardare. De asemenea, progresele constatate nu au impus masuri de restrictii financiare in utilizarea banilor de la Bruxelles de catre Romania”, a spus joi seful statului, intr-o conferinta de presa.
El a subliniat ca aceste doua aspecte sunt importante, dar insuficiente.
„Mi-as fi dorit sau poate toti ne-am fi dorit mult mai mult. Apreciez cu aceasta ocazie ca ceea ce am solicitat partidelor politice si institutiilor, sa treaca rapid prin procedura de asumare a raspunderii pentru cele doua coduri, penal si civil, a fost o solutie corecta, salutata chiar de raportul Comisiei Europene, chiar daca au fost multi politicieni care se zbateau si se intindeau pe trotuare de grija faptului ca se adopta in aceasta formula constitutionala cele doua coduri”, a sustinut seful statului.
Presedintele Basescu a adaugat ca regreta faptul ca nu s-a atins obiectivul de a se adopta in acelasi mod si codurile de procedura penala si civila.
„As spune ca in cele din urma politicienii au ajuns la concluzia corecta si au facut treaba pe jumatate. Ar fi fost mult mai incurajator pentru noi raportul daca o faceau toata si gaseau resurse de respect pentru interesul national sa treaca si codurile de procedura”, a precizat presedintele Basescu.
El a apreciat ca incurajator faptul ca in raport, fata de analiza din primavara a Comisiei Europene, care viza ultimele sase luni ale mandatului Guvernului Tariceanu, se constata reluarea reformelor in justitie.
„Desi am auzit un presedinte de partid care se jeluia, trebuie sa spun public ca singurele institutii care in mod cert primesc un calificativ pozitiv sunt cele pentru care eu am emis decret de numire a sefilor acestor insitutii, fie ca vorbim de Daniel Morar la DNA, fie ca vorbim de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a afirmat Traian Basescu.
Totodata, seful statului a apreciat ca regretabil faptul ca raportul „vizeaza intr-un mod delicat chiar pozitia presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie” ca element care trebuie imbunatatit prin desemnarea ulterioara a presedintelui ICCJ.
In opinia presedintelui Basescu, problema pe fond a justitiei, si care nu tine de aprecierile tehnice pe care le face Comisia Europeana, este credibilitatea acesteia in fata justitiabilului.

Basescu il vede pe Nastase nevinovat; dar nu-l crede nimeni!
Traian Basescu a afirmat ca blocarea in Parlament a dosarului deputatului social-democrat Adrian Nastase aduce un deficit de imagine asupra Legislativului, in conditiile in care raportul Comisiei Europene pe justitie critica aceasta institutie.
In context, seful statului a opinat ca fostul prim-ministru ar trebui sa renunte la imunitatea parlamentara si sa accepte anchetele procurorilor in cazul sau.
Esse evident ca blocarea dosarului sau (al lui Adrian Nastase – n.r.) este unul dintre elementele care arunca o lumina foarte proasta pe Parlament, ca institutie. A venit vremea ca domnul Nastase sa inteleaga ca deasupra persoanei dansului se afla interesul national”, a afirmat Traian Basescu.
Seful statului a facut apel la „bunul-simt” al lui Adrian Nastase, care, in opinia lui Traian Basescu, desi il crede “din tot sufletul nevinovat”, „ar trebui sa mearga in fata procurorilor”.
Presedintele Basescu l-a criticat pe seful Senatului, social-democratul Mircea Geoana, sustinand ca nu isi asuma raspunderea pentru criticile aduse de Comisia Europeana in raportul pe justitie privind blocarea unor dosare de politicieni in Parlament pentru care s-a cerut urmarirea penala.
„Inteleg, domnul Geoana, lucrand la Dabuleni si fiind sef peste bostanarie, nu peste Senatul Romaniei, nu are nicio responsabilitate pentru intarzierea dosarelor in Parlament, mai ales ca, din cate am inteles, dansul nu este nici membru al PSD”, a afirmat ironic presedintele Basescu.
Reactia sa vine dupa ce Mircea Geoana a declarat ca Traian Basescu este responsabil pentru mare parte dintre aspectele negative ale raportului Comisiei Europene pe justitie privind Romania.
In context, presedintele Basescu si-a recunoscut o parte din responsabilitatea pentru esecurile din justitie, declarandu-se solidar cu institutiile din sistem.
„Nu are nimeni niciun dubiu ca, daca ar fi fost in puterea mea sa nu se intarzie urmarirea penala pentru demnitari, as fi facut-o fara retinere cum de altfel am facut-o in toate cazurile cand depindea de mine. (…) In calitate de sef al statului, daca priviti in Constitutie, pot fi prezent in toate cele trei puteri ale statului. (…) Deci, nu ma pot desolidariza. Ceea ce pot spune este ca nu am posibilitatea sa ma substitui Parlamentului”, a afirmat Traian Basescu.

/b>In invatamant fara compromisuri si fara …sindicate!
Abordand domeniul invatamantului, seful statului a sustinut ca ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, face compromisuri inadmisibile, blocand reforma invatamantului.
Presedintele Basescu a declarat ca politicieni precum ministrul social-democrat intarzie aplicarea reformelor propuse de Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii din Romania, condusa de Mircea Miclea.
Traian Basescu a acuzat si sindicatele din invatamant ca se opun reformarii sistemului.
„Sindicatele sunt elementul major de blocaj in adoptarea solutiilor Miclea si, totodata, oameni politici, inclusiv doamna Andronescu, din dorinta de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezita si face compromisuri inadmisibile in raport cu situatia grea in care se afla sistemul educational din Romania”, a declarat Traian Basescu.
Presedintele Basescu a adus critici sindicatelor din invatamant si ministrului de resort, Ecaterina Andronescu, si in ceea ce priveste reformarea curriculei, sustinand ca aceasta va esua.
El a spus ca se vor mentine catedre pentru a pastra si crea locuri de munca pentru cei nepregatiti si pentru clientela politica.
„Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si sindicatele trebuie sa inteleaga ca un optim este undeva intre 5-7 materii pe an”, a spus seful statului, care a afirmat ca educatia trebuie sa fie transdisciplinara, ca si examinarea.

Basescu: se joaca pe mize mici
Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza intentia de constituire a unei comisii privind-o pe Elena Udrea, ministrul Turismului, presedintele Basescu a spus ca orice ministru, indiferent din ce partid face parte, este supus controlului parlamentar.
„Cred ca orice ministru e supus controlului parlamentar si ministrii au obligatia sa raspunda solicitarilor Parlamentului indiferent din ce partid fac parte. Cred ca nu suntem intr-o situatie de anormalitate”, a spus Traian Basescu.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat, miercuri, ca liberalii vor initia demersurile parlamentare pentru constituirea unei comisii de ancheta in cazul ministrului Turismului, Elena Udrea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.