Aeroportul Bacau in modernizare
Operatorul aerian Blue Air va investi circa 45 milioane de euro in Aeroportul International George Enescu din Bacau pe care l-a preluat in concesiune timp de 34 de ani, investitia urmand sa fie recuperata in 25 de ani, a declarat joi, la Bacau, directorul genera al companiei, Gheorghe Racaru.
„Blue Air va primi in concesiune Aeroportul Bacau pe o perioada de 34 de ani incepand cu data de 19 iulie 2009, urmand ca investeasca circa 45 milioane de euro in primele 30 de luni ale concesiunii pentru reabilitarea pistei si dezvoltarea Aeroportului. Noi estimam ca la nivelul anilor 2013 – 2015 vom trece pragul de rentabilitate, iar investitia va fi recuperata in 24 – 25 de ani”,a explicat Racaru.
Acesta a precizat ca acest contract de concesiune va intra in vigoare la data de 19 iulie, dupa ce concesionarul Blue Air va indeplini anumite clauze preliminare, intre care si depunerea unei garantii cu o valoare de 25 milioane de euro.
„Aeroportul din Bacau era intr-o situatie foarte proasta din punct de vedere al infrastructurii, cu o pista cu un indice de portabilitate extrem de scazut, iar sumele alocate de Consiliul Judetean erau insuficiente pentru intretinerea acestuia. De aceea, cred ca aparitia unui operator privat care sa investeasca pentru dezvoltarea aeroportului era necesara”, a spus presedintele CJ Bacau, Dragos Benea.
Acesta a precizat ca Blue Air va plati o redeventa catre bugetul orasului Bacau de circa 14 milioane de euro pe perioada concesiunii, respectiv o suma anuala de 400.000- 500.000 de euro pe an.
Odata cu preluarea aeroportului pe data de 19 iulie, Blue Air va stabili taxele pentru companiile care opereaza pe Aeroportul din Bacau, insa acestea vor fi egale pentru toti operatorii, a spus Gheorghe Racaru. In prezent, Aeroportul Bacau proceseaza peste 115.00 de pasageri imbarcare-debarcare.
Pe aeroport opereaza trei companii aeriene, Blue Air, TAROM si Carpatair, care efectueaza curse interne (Otopeni si Timisoara) si curse externe: Roma, Torino, Ancona, Florenta, Bergamo, Roma, Venetia, Verona, Dusseldorf, Frankfurt, Munchen, Stuttgart, Atena, Bari, Bologna, Torino si Salonic.
Potrivit reprezentantilor Aeroportului, acesta poate ajunge la un trafic de 700.000 – 800.000 de pasageri pe an in perioada 2013 – 2015, putand atrage traficul aerian din toata zona Moldova, dar si din sudul tarii.
Pe perioada celor 30 de luni ale investitiei de 45 milioane de euro in infrastructura aeroportului, Blue Air va demola si reconstrui pista Aeroportului astfel incat aceasta sa fie in concordanta cu normele europene, putand ateriza aici atat avioane de dimensiuni mari, dar in special avioane de scurt si mediu curier, precum Boeing 737 si Airbus A 320 si A 321. Totodata, Blue Air va extinde platformele, va realiza un nou terminal si o noua cale de rulare astfel incat capacitatea de operare sa ajunga la 450 de pasageri pe ora in perioade cu trafic de varf.
Reprezentantii autoritatilor locale au aratat ca Blue Air nu va putea inchide Aeroportul pentru reparatii mai mult de trei zile succesiv, potrivit contractului astfel incat traficul sa nu fie afectat.
Gheorghe Racaru a precizat ca Blue Air, care opereaza deja curse din Bacau catre Roma si Torino, va lansa din 29 martie curse catre doua destinatii noi, Bologna si Milano, si ca dupa finalizarea reparatiilor pistei vor putea fi operate curse cu o durata mai mare de doua ore catre destinatii din Anglia, Franta, Germania si Belgia.
Aeroportul International George Enescu din Bacau a fost deschis traficului aerian de calatori si marfa la 1 aprilie 1946. Aeroportul are o pista de 2.500 de metri lungime si 80 de metri latime si o suprafata totala de 200 de hectare, fiind cel mai important aeroport din zona estica a Romaniei.
Din 1997, acesta este in administrarea Consiliului Judetean Bacau, care a decis sa concesioneze aeroportul in decembrie 2006, din cauza lipsei fondurilor necesare pentru modernizarea aeroportului.
Blue Air este liderul pietei aeriene low-cost din Romania, cu o cota de piata de circa 40 la suta, si a transportat in anul 2007 peste 900.000 de pasageri, ceea ce reprezinta o dublare a traficului fata de 2006. Pentru 2008, Blue Air a estimat un total de 1.200.000 de calatori si un grad de ocupare de 83 de procente.
Pentru 2009, compania estimeaza o crestere cu 10 – 15 la suta a numarului de pasageri transportati, in luna ianuarie a acestui an fiind inregistrati cu 8.000 de pasageri mai mult decat in ianuarie 2008. Compania este detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, cu 80 la suta din actiuni, iar Gheorghe Racaru si compania Romstrade au cate 10 la suta din actiuni.
Sursa: AGERPRES