Mai putine hartoage pentru accesarea fondurilor europene

Mai putine hartoage pentru accesarea fondurilor europene

0 220

Testele de tenacitate, indarjire si rabdare la care sunt supusi posibilii beneficiari de fonduri europene au ajuns, in sfarsit, pe masa de lucru a guvernului. Dupa ce ani de zile, cererile de finantare pentru fondurile de preaderare dar si cele depuse in primii doi ani de fonduri structurale au pus pe moate nervii solicitantilor de granturi, care au trebuit sa faca un adevarat tur al institutiilor publice pentru diferite avize si documente, guvernantii s-au decis sa actioneze.
Potrivit Ministrului Administratiei si Internelor, vicepremierul Dan Nica, saptamana viitoare se va emite o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii achizitiilor publice, prin care numarul documentelor necesare pentru accesarea fondurilor europene sa fie redus de la 27 la cinci. De asemenea, Nica a anuntat modificarea legislatiei privind achizitiile publice prin limitarea posibilitatilor de contestare a licitatiilor, intrucat, spune vicepremierul, sunt unii contestatari de profesie, care, daca pierd licitatiile si nu primesc un comision de la castigator, contesta licitatiile. Cum volumul de munca al Consiliului pentru solutionarea Contestatiilor este imens, acest organism are nevoie de timp foarte mare pentru solutionarea unui dosar, astfel incat contestatiile asteapta cu lunile o solutionare. Vicepremierul anunta ca se va pune capat acestei situatii care duce la imposibilitatea demararii unor investitii uenori vitale. Cei care au chef de contestatii vor trebui sa se adreseze instantei si sa plateasca daune in cazul in care au contestat fara fundament.
„In urma unor discutii preliminare, purtate pe marginea proiectului de ordonanta, din totalul de 27 de documente necesare obtinerii de finantare europeana pentru intreprinderile mici si mijlocii, numarul acestora s-a redus deja la doar cinci. Prin aceasta ordonanta se urmareste cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania, in contextul in care comunitatile locale au numeroase proiecte vitale, precum: alimentari cu apa, canalizare, realizarea de drumuri. De asemenea, noua ordonanta va pune piedica firmelor care, mai nou, s-au specializat in a contesta licitatii publice. Exista firme care solicita bani societatii posibil castigatoare a licitatiei, in caz contrar contestand licitatia si, astfel, blocand derularea investitiei”, a afirmat Dan Nica.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.