Covasna: PLOAIA face pamantul sa CANTE
Romania si-ar putea schimba sloganul de atragere a turistilor din “Land of choice” in “Land of magic”. Acest titlu chiar ar avea un suport, daca tinem cont de faptul ca in mai multe localitati din judetul Covasna printre care Valea Zalanului si Sugas Bai, atunci cand ploua pamantul …canta.
Totusi, magie sau nu, acest fenomen are si o explicatie stiintifica. De fapt, este vorba despre emanatiile de dioxid de carbon rezultate in urma actiunilor postvulcanice din zona care creeaza acest zgomot perceput de urechea umana ca un cantec melodios.
Interesant este faptul ca emanatiile nu pot fi vazute cu ochiul liber, dar pot fi identificate in zilele ploioase cand baltile “bolborosesc”.
Pe vremuri localnicii faceau fluiere pentru a putea auzi “vocea” pamantului. Legenda spune ca omul a infipt in tarana un bat ca un fluier, a „aplecat” urechea, iar, spre surprinderea sa, pamantul a inceput sa cante. Vestea s-a dus, iar batranii isi amintesc ca, in copilarie, se distrau cautand in baltoace locurile pe unde pamantul „canta”, le acopereau cu noroi si asezau in varful acestora fluiere facute din paie sau din crengi de salcie.
Pe cei interesati ii anuntam ca si in ziua de astazi pot fi ascultate adevarate concerte pentru ca sunetele scoase de „fluierele de pamant” sunt foarte variate, diferind in functie de presiunea gazului.