Gripa poate fi neutralizata printr-un vaccin universal

Gripa poate fi neutralizata printr-un vaccin universal

0 219

Cercetatorii americani au reusit sa produca in laborator niste anticorpi umani capabili sa anihileze mai multe tipuri de radacini virale, inclusiv pe cea a virusului letal al gripei aviare – H5N1 – si pe cea a „gripei spaniole”, care a facut milioane de victime in 1918.
Cercetatorii au descoperit, in urma testelor efectuate pe soareci, ca acesti anticorpi se ataseaza pe o anumita secventa moleculara din interiorul virusului gripal, sabotand astfel capacitatea agentilor patogeni de a se infiltra in celulele pe care urmeaza sa le contamineze.
Deoarece aceasta secventa moleculara, denumita de specialisti „calcaiul lui Ahile al virusurilor”, este stabila din punct de vedere genetic si a rezistat diverselor mutatii aparute de-a lungul timpului, anticorpii sunt eficienti impotriva mai multor tipuri de radacini virale.
Aceasta descoperire „reprezinta o promisiune pentru dezvoltarea in viitor a unor medicamente capabile sa trateze si sa previna radacinile virale sezoniere si pandemice”, a declarat Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, finantatorul acestui studiu.
Testele clinice pe oameni vor putea incepe peste cativa ani, au declarat cercetatorii.
Gripele sezoniere ucid peste 250.000 de persoane in fiecare an, iar pandemiile de gripa, care apar odata cu dezvoltarea unei radacini virale mortale, ce anihileaza sistemul imunitar al oamenilor, raman in continuare o amenintare reala pentru umanitate.
Vaccinurile pot constitui o masura de protectie impotriva gripei, dar chiar si virusurile sezoniere evolueaza foarte rapid, iar tratamentele trebuie innoite in fiecare an. Chiar si in aceste conditii, ele nu sunt intotdeauna eficiente.
O echipa de specialisti condusa de Wayne Marasco, profesor la Harvard Medical School, a scanat in laborator zeci de miliarde de anticorpi mononucleici.
Anticorpii, produsi de celulele albe ale sistemului imunitar, sunt proteine extrem de specializate, care cauta si se conecteaza la anumite molecule mai mari, denumite antigeni, aflate la suprafata bacteriilor sau virusurilor ce au patruns in organism. Odata conectati, anticorpii joaca rolul de far semnalizator pentru celulele sistemului imunitar, care incep sa atace agentii patogeni. Desi mai rar, anticorpii pot uneori sa dezactiveze singuri anumiti agenti patogeni.
Anticorpii mononucleici au fost obtinuti in laborator dintr-o singura celula-mama, folosind o tehnica conceputa in urma cu mai bine de 30 de ani. In tratamentul impotriva cancerului, anticorpii ajuta sistemul imunitar sa atace tintele corecte, reprezentate de celulele tumorale din organism.
Marasco a folosit zece din acesti anticorpi artificiali pentru a ataca virusul gripei aviare, H5N1, potrivit acestui studiu, publicat in revista Nature Structural and Molecular Biology.
In testele efectuate pe soareci, specialistii au descoperit ca trei dintre acesti anticorpi mononucleici au neutralizat 10 din cele 16 radacini virale cunoscute, de tip A, inclusiv pe cea a virusului H5N1.
Pana in prezent, doar persoanele aflate in contact foarte strans cu bolnavi s-au infectat cu aceasta radacina virala mortala H5N1. Specialistii se tem, insa, ca o viitoare mutatie ar putea „sa sara de la o specie la alta” si sa devina usor transmisibila in randul oamenilor.
Testele de laborator au avut rezultate incurajatoare, mai ales ca un anumit tip de anticorpi a anihilat mai multe radacini virale, prin forte proprii, fara sa mai fie nevoit sa solicite ajutor din partea celulelor sistemului imunitar.
Pentru a afla cum a fost posibil acest lucru, Marasco a colaborat cu cercetatorii de la Infectious and Inflammatory Disease Center din La Jolla (California), pentru a analiza structura moleculara a acestui anticorp. Ei au descoperit ca prin intermediul unei proteine denumita hemaglutina (HA), aflata la suprafata virusului, anticorpii creati in laborator au distrus capacitatea agentului patogen de a-si schimba forma pentru a intra in interiorul celulelor din organism.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.