BNR pozitie comuna cu bancile centrale din Polonia, Cehia si Ungaria

BNR pozitie comuna cu bancile centrale din Polonia, Cehia si Ungaria

0 228

In ultimele saptamani, intre Banca Nationala a Romaniei si bancile centrale din Polonia, Cehia si Ungaria care practica de asemenea un regim al cursului de schimb flexibil, au avut loc consultari legate de evolutia monedelor nationale. In cadrul acestor consultari s-au evidentiat opinii comune care au fost exprimate public astazi, de catre reprezentantii acestora.
Pozitia Bancii Nationale a Romaniei este urmatoarea :
De la inceputul anului, monedele tarilor central si est europene, respectiv coroana ceha, forintul maghiar, zlotul polonez si leul romanesc s-au depreciat substantial fata de euro.
Analistii au citat drept potentiale cauze pentru aceasta depreciere regionala deficitele de cont curent mari ale tarilor mentionate, dependenta economiilor de export, in conditiile scaderii accentuate a cererii in Europa, si puternica dependenta a bancilor locale de bancile mama din Europa de Vest.
In perioade normale, nu este o problema ca o tara aflata in proces de reducere a decalajelor sa inregistreze deficite de cont curent care sunt finantate in principal prin intrari autonome de capital (FDI). Orientarea economiilor catre export si integrarea financiara stransa cu regiunile mai avansate, precum cele din Europa de vest, sunt considerate drept avantaje structurale pe termen indelungat, si nu potentiale pericole.
Totusi, perioada pe care o parcurgem este departe de a fi una obisnuita. Avand in vedere ca procesul de dezintermediere pe plan international continua, finantarea deficitelor externe a devenit mai dificila pentru economiile central si est-europene angajate in procesul de reducere a decalajelor, in principal datorita golurilor de finantare la nivelul sectorului privat.
Aceasta situatie impune ca necesara o anumita ajustare, inclusiv in domeniul cursului de schimb. Totusi ajustarea trebuie sa fie rezonabila, cu atat mai mult cu cat procese ajutatoare au demarat deja. Astfel, in Europa Occidentala – principala noastra piata de export – s-au pus deja in practica o serie de masuri de stimulare a cresterii in domeniul fiscal si monetar, iar efectele acestora se vor materializa, desi cu o anumita intarziere. In ultima instanta, acestea vor contribui la sustinerea cererii de export din partea tarilor din Europa Centrala si de Est. In ceea ce priveste dependenta de bancile mama din strainatate, reactia rapida a factorilor europeni de decizie a contribuit la stabilizarea sistemului financiar al Europei Occidentale. Beneficiind de o imbunatatire semnificativa a situatiei lichiditatii si a capitalului, bancile mama din Europa de Vest isi mentin angajamentele asumate fata de filialele si subsidiarele lor din regiunea central si est europeana. In acest sens, ne bazam pe reinnoirea in mare masura a liniilor de finantare deja acordate de bancile mama subsidiarelor in cadrul operatiunilor lor din Europa Centrala si de Est.
In concluzie, o anumita ajustare a cursului de schimb este intr-adevar necesara pentru economiile tarilor din aceasta regiune, dar deprecierea excesiva a monedelor locale, care nu ar fi justificata in raport cu fundamentele economice, poate crea miscari destabilizatoare si de aceea trebuie evitata. Banca centrala a Romaniei este gata, daca este nevoie, sa actioneze pentru a preveni miscari destabilizatoare ale cursului de schimb al leului.

DECLARATIE DE PRESA
Banca Nationala a Romaniei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.