Din istoria Brasovului (I)
Intalnirea de marti a primarilor din localitatile calamitate de ultimele ruperi de nori si furtuni, ocazie cu care au fost prezentate sumele la care sunt evaluate pagubele materiale, care se ridica la circa 37 milioane lei, mi-au amintit de intamplari asemenatoare petrecute de-a lungul istoriei cetatii Brasov sau, mai exact, Kronstadt.
De-a lungul sutelor de ani de existenta, Brasovul a suferit de pe urma a numeroase calamitati, printre ele numarandu-se cutremure, incendii devastatoare, epidemii de ciuma si holera sau alte asemenea.
La o prima privire aruncata peste istoria cetatii se remarca, in mod deosebit, unul dintre cele mai puternice cutremure cunoscute, cel care a avut loc in anul 1473, iar in anul 1526 o furtuna a produs o asa de mare inundatie la Brasov, incat pestii din baltile apropiate si din santul cetatii au ajuns pana si in Biserica Neagra, unde puteau fi prinsi cu mana. Tot cronicile povestesc de incendiul care a cuprins turnul Casei Sfatului, pe 5 iulie 1608, cand un traznet l-a lovit. Incendiul astfel declansat nu a putut fi stins decat dupa ce s-a turnat pe foc vin, otet si lapte, cel puþin asa a ramas consemnat in cronicile respectivelor vremi. Dupa care nu trebuie uitat cel mai devastator incendiu, care a transformat aproape tot orasul, construit in mare parte din lemn, intr-o enorma ruina, incendiul devastator izbucnind in primavara lui 1689, in urma caruia biserica purtand hramul sfintei Maria a fost rebotezata in actuala Biserica Neagra.
In urmatoarele episoade vom vorbi despre aceste groaznice evenimente, iar cotidianul nostru intentioneaza sa prezinte, in foiletoane, povestea romantata a acelui mare incendiu de la 1689, cu evenimentele premergatoare si cu urmarile.
(va urma)
Dan Bota