Sfantul Sinod: pasapoarte biometrice – optiune libera

Sfantul Sinod: pasapoarte biometrice – optiune libera

0 216

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a decis ca persoanele care invoca obiectii de constiinta sau motive religioase au libertatea sa nu solicite pasapoarte biometrice, avand in vedere ca „a avea un pasaport este un drept si nu o obligatie, pasaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc sa calatoreasca in afara spatiului Uniunii Europene”.
Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, Patriarhia Romana va solicita institutiilor statului sa adopte masurile necesare pentru modificarea si completarea legislatiei referitoare la pasapoartele biometrice, in sensul eliberarii unui pasaport temporar pentru persoanele care, din motive de constiinta sau religioase, nu doresc pasaport electronic care include datele biometrice.
Preotul Constantin Stoica a afirmat ca va fi printre primii solicitanti de pasaport biometric, pentru a dovedi ca noul document nu reprezinta un pericol.
„Am decis sa fim printre primii care-si fac pasapoarte biometrice, pentru a dovedi ca noi nu vedem niciun pericol in aceste documente, dar in momentul de fata nu se pune problema, pentru ca avem pasapoarte valabile”, a afirmat preotul Stoica, intrebat de presa daca va accepta pasaportul biometric.
El a adaugat ca „nu exista argumete teologice” impotriva noilor documente, dar ca fiecare credincios are libertatea de le a accepta sau nu. Totodata, preotul Stoica a precizat ca, potrivit deciziei Sfantului Sinod, fiecare episcop va explica aceasta problema credinciosilor din eparhia pe care o pastoreste.
„Intrucat unele persoane au reticente fata de pasapoartele biometrice, se va interveni pe langa institutiile statului roman (Presedintie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta masurile necesare pentru modificarea si completarea legislatiei in vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenta (pasaport temporar) si la cazuri cand, din motive de constiinta sau religioase, persoana nu doreste pasaport electronic care include date biometrice”, se arata in punctul de vedere formulat de Sfantul Sinod al BOR.
Sfantul Sinod recomanda ca, pe viitor, orice initiativa de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai intai, analizata si dezbatuta la nivelul centrului eparhial si al sinodului mitropolitan, iar apoi sa fie inaintata Sfantului Sinod, spre dezbatere si hotarare.
De asemenea, vazand tulburarea provocata de opiniile confuze si contradictorii cu privire la noile pasapoarte biometrice, Sfantul Sinod cere clerului, monahilor si credinciosilor „sa ramana statornici in credinta in Mantuitorul Iisus Hristos, (…) sa sporeasca in rugaciune si fapte bune, vietuind crestineste in familie, manastire si societate, fara a raspandi panica si ingrijorare prin preocupare excesiva pentru lucruri trecatoare”.
Senatul nu a dat unda verde pasapoartelor biometrice si a decis, miercuri, retrimiterea la Comisia juridica a OUG 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor in strainatate, referitor la pasapoartele biometrice.
Totodata, senatorul democrat-liberal Iulian Urban, vicepresedinte al Comisiei juridice, a precizat, pentru AGERPRES, ca va trimite reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane o invitatie, pentru a participa la dezbaterile comisiei pe marginea ordonantei, care vor avea loc saptamana viitoare.
Decizia de retrimitere la comisie a proiectului a fost adoptata de plen cu 72 de voturi favorabile si 3 abtineri, dupa ce reprezentantii mai multor grupuri parlamentare au recomandat cumpanirea acestei decizii si, eventual, organizarea unei dezbateri publice asupra oportunitatii introducerii acestui tip de documente.
Romania a introdus incepand, cu 1 ianuarie, un nou tip de pasapoarte – electronice sau biometrice – ,care contin 50 de elemente de siguranta, fata de 32, cate exista pe documentele eliberate pana la sfarsitul anului 2008. Elementul de noutate al pasaportului biometric il reperezinta un cip care contine datele personale ale detinatorului. Noile pasapoarte au starnit protestul unor organizatii ale societatii civile si, de asemenea, au determinat reactia unei parti a clerului ortodox.

Sursa:AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.