Energia durabila – materie predata elevilor brasoveni
Elevii brasoveni vor invata inca din clasele primare ce inseamna unul „cele mai la moda” concept al economiei „verzi” a secolului XXI: energia durabila.
Asociatia „Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov” (ABMEE) Brasov a realizat un curs pentru elevi pe aceasta tema.
Acest curs va fi predat elevilor din ciclul primar din intreaga Europa, conform directivelor noilor norme europene care cer instruirea elevilor cu privire la acest subiect.
In perioada 2008 – 2009, ABMEE a facut parte din „Grupul Tematic de Educatie” al Comisiei Europene, Directoratul General pentru Transport si Energie, iar in urma acestei colaborari au realizat „Ghidul pentru un Sistem Educational Integrat in domeniul Energiei Durabile”.
„Acest manual va deveni baza unor ore de curs in toate tarile europene pentru elevii din ciclul primar. Vom avea discutii si cu Inspectoratul Scolar Judetean Brasov ca din toamna sa fie introduse si in scolile brasovene aceste cursuri menite a-i invata pe copii inca de mici cum sa economiseasca energia consumata si mai ales care sunt energiile viitorului si de ce este bine sa ne bazam pe ele”, a declarat Camelia Rata, director executiv al ABMEE Brasov.
Grupul Tematic de Educatie este coordonat de catre Eddy Deruwe (Belgia), si a fost compus din sase membri: Susanna Ceccanti (Italia), Malte Schmidthals (Germania), Andreea Piuaru (ABMEE – Romania), Eva Stroffekova (Slovacia) si Alan Morton (Marea Britanie).
Tot ABMEE a castigat si un proiect cu finantare europeana care vizeaza educarea copiilor si a parintilor in domeniul energiei regenerabile. Grantul proiectului „Bambini” se ridica la 75% din valoarea totala.
Copiii vor trebui sa constientizeze faptul ca, de-a lungul secolelor, consumul de energie a crescut, de la inceputul revolutiei industriale cu 250 de ani in urma la consumul din zilele noastre pentru transport si alte utilitati. In acelasi timp, populatia lumii a crescut in mod dramatic. Rezultatul este presiunea asupra resurselor pamantului, in mod special combustibilii fosili si asupra ecosistemelor pamantului precum si climei.
Acest capitol examineaza pe scurt principalele impacturi si de ce este nevoie ca fiecare persoana sa adopte un stil de viata mai durabil. Acolo unde a fost posibil, au fost incluse activitati practice la sfarsitul fiecarei sectiuni, astfel incat elevii, lucrand in grupuri mici, sa poata discuta si explora subiectele introduse de catre profesor.