Taina postului de AUGUST – implineste orice dorinta

Taina postului de AUGUST – implineste orice dorinta

0 270

Perioada de post dureaza inte 1-15 august si este considerata la fel de stricta ca si perioada de post de dinaintea Pastelui, exceptia fiind doar durata, postul din august fiind mult mai scurt.
Strictetea cu care este respectat si sfintenia cu care este tinut, face din acest ritual religios unul dintre cele mai importante ale traditiei crestin – ortodoxe.
Postul care va debuta vineri se tine in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu care, inainte de Adormire, a petrecut in neincetata rugaciune si ajunare. Doar pe data de 6 august se face dezlegare la untdelemn, peste si vin.
Ca si in alte posturi religioase importante, si in postul Sfintei Marii sunt interzise nuntile.
Postul Sant-Mariei dureaza o zi la catolici si 2 saptamani la ortodocsi si este, se pare, cel mai nou dintre posturi, fiind instituit abia in secolul al V-lea, pe masura ce cultul Sfintei Marii a luat amploare.
De-a lungul timpului durata acestui post a variat in functie de regiuni (Constantinopol, tarile vestice, Antiohia, etc.) de la 1 luna la 1 zi si a fost generalizata in 1166, de sinodul de la Constantinopol, condus de patriarhul Luca Crysoverghi.
O specificitate care trebuie amintita este faptul ca postul se prelungeste in ziua sarbatorii, daca aceasta coincide cu o zi de miercuri sau vineri, cu mentiunea ca acum se dezleaga consumul de peste, vin si ulei.
Datorita varietatii de fructe si legume disponibile in acest sezon, se poate spune ca postul Sant-Mariei este unul dintre cele mai usoare, desi randuielile Sfintilor Parinti interzic consumul de ulei si vin, cu exceptia zilelor de sambata si duminica si prescriu ajunarea pana la ora 15, in zilele de luni, miercuri si vineri.
Pe perioada postului exista sarbatoari menite sa apere crestinul de eventualele pagube provocate de animalele salbatice si tot acum se sfintesc plantele tamaduitoare. Acesta este un semn ca obiceiul popular ancestral se imbina armonios cu doctrina religioasa.
Legat de postul Adormirii Maicii Domnului exista cateva traditii populare care se pastreaza din mosi-stramosi. Se spune ca, pentru sanatate si noroc, se posteste in cele doua zile obisnuite ale saptamanii, miercurea si vinerea.
Pentru dusmani insa se posteste numai sambata si duminica, dar este mare pacat. In vechime, cei care aveau dusmani de moarte posteau martea laolalta cu toate animalele din curte. Conform traditiei, nu aveau voie sa manance „nici mata, nici vita, nici omul”.
Bineinteles, ca nu puteau lipsi nici elementul magic si nici superstitia din credinta populara. Astfel, dintre toate posturile de peste an, cel care tine cu credinta postul Maicii Domnului si se roaga are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta. Se incepe in ziua de luni, in care nu se mananca nimic pana a doua zi dimineata, cand se gusta o bucatica de paine si se bea apa. Omul nu trebuie sa se sature. In tot acest timp, candela sau o lumanare trebuie sa fie aprinsa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.