APIA: Plati de peste 518 milioane euro

APIA: Plati de peste 518 milioane euro

0 243

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit fermierilor romani, pana la sfarsitul lunii iulie, peste 518 milioane de euro, respectiv 96,34%, din suma totala de 537 milioane de euro alocata din Fondul European de Garantare Agricola pentru campania din 2008, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al APIA, Daniel Constantin.
„Pana la finele luni iulie, am reusit sa platim aproape 1,058 milioane fermieri, dintr-un total de 1,130 milioane care au depus cereri in cadrul schemelor de sprijin SAPS (schema de plata unica pe suprafata) pe 2008. Estimam ca pana la finele lunii august vom finaliza in totalitate aceste plati”, a spus Daniel Constantin.
El a precizat ca, din suma totala alocata pentru SAPS 2008, APIA va plati aproximativ 531 milioane de euro, diferenta reprezentand sanctiunile aplicate fermierilor.
Din datele APIA reiese ca un numar de 39.663 fermieri sunt sub limita de plata, iar 5.808 au primit deja decizii negative. Numarul fermierilor care ar mai trebui sa primeasca subventiile europene pe suprafata se ridica la 28.000.
Fermierii au primit in acest an din banii europeni 59,84 euro/hectar, iar din platile complementare de la bugetul national, 46,17 euro/hectar.

CE va penaliza
Potrivit directorului general al APIA, penalizarile din partea Comisiei Europene pentru intarzierile legate de platile pe suprafata incadrate in SAPS 2008 nu vor fi la fel de mari ca in anii trecuti deoarece, in ultimele luni, s-a lucrat intens si s-a reusit achitarea unei parti importante din fondurile europene. Pentru platile aferente anului 2007, Comisia Europeana a calculat Romaniei penalitati de 13,9 milioane de euro din cauza neachitarii platilor in termenul stabilit.
Conform regulamentelor europene, termenul pentru efectuarea fara penalizari a platilor la hectar este 30 iunie, pentru anul anterior depunerii cererilor. In cazul in care restantele de plata depasesc 4% din totalul subventiilor comunitare, se aplica o penalizare graduala, pentru fiecare luna de depasire a termenului, pentru sumele ce depasesc acest procent. Toate cheltuielile suplimentare efectuate fata de marja de 4% se reduc cu 10% pentru o intarziere de pana la o luna, cu 25% pentru o intarziere de pana la doua luni, cu 45% pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o intarziere mai mare de patru luni, cheltuielile decontabile de catre Comisia Europeana se reduc cu 100%.
Fermierii care au solicitat sprijinul financiar pe suprafata nu vor fi afectati de aceste penalitati financiare, intrucat acestea sunt suportate din bugetul statului membru, potrivit APIA.

Decontarile pentru 2009 in grafic
In ceea ce priveste cererile depuse pentru 2009, Daniel Constantin a precizat ca deja au fost stabilite esantioanele clasice pentru control, iar la inceputul lunii septembrie ar pute demara si controlul prin teledetectie, practic cu patru luni mai devreme decat anul trecut. Acest lucru ar putea permite inceperea platilor aferente SAPS 2009 mult mai devreme, respectiv in luna decembrie a acestui an, evitand astfel penalitatile Comisiei Europene aplicate Romaniei pentru intarzieri in acordarea platilor catre fermierilor.
Pentru campania din 2009, fermierii romani au depus pana la data limita de 9 iunie peste 1,121 milioane de cereri de plata in vederea obtinerea sprijinului financiar din fonduri europene si de la bugetul national, pentru o suprafata de 9,513 milioane de hectare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.