UE: Simplificarea raportarilor contabile pentru IMM-uri

UE: Simplificarea raportarilor contabile pentru IMM-uri

0 241

Propunerea de directiva se refera la introducerea notiunii de microentitate, deja prevazuta de cateva state membre, si excluderea acestei categorii de firme din domeniul de aplicare a celei de-a patra Directive 78/660/CEE privind conturile anuale. O derogare in cadrul directivelor contabile ar lasa la latitudinea statelor membre stabilirea normelor pe care trebuie sa le respecte aceste microentitati, arata o analiza informativa realizata de Consiliul National pentru IMM (CNIPMMR) – organizatie patronala.
Pentru a putea beneficia de exceptarea de la obligatii, microentitatea ar trebui sa indeplineasca doua din urmatoarele trei conditii:
• sa aiba pana la 10 angajati,
• totalul bilantului mai mic de 500 000 euro
• cifra de afaceri neta mai mica de 1 000 000 euro.
„Pentru aceste intreprinderi extrem de mici, costurile legate de intocmirea conturilor anuale sunt extrem de impovaratoare. In acelasi timp, nu exista o cerere ferma in ceea ce priveste situatia financiara a acestor intreprinderi, fiind vorba, in principal, de intreprinderi care opereaza la nivel local si regional”, mai arata analiza prezentata de CNIPMMR.
Conform unor estimari intocmite de Comisie, microentitatile potential interesate de masurile de exceptare ar fi in numar de 5 400 000, iar sarcina administrativa globala in vederea indeplinirii obligatiilor administrative si contabile prevazute de directiva s-ar ridica la aproximativ 6,3 miliarde de euro pe an, potrivit sursei citate.
Potrivit Anei Bontea, director in cadrul CNIPMMR, dupa adoptarea Directivei, Statele membre vor putea opta pentru urmatoarele masuri:
• exceptarea acestor intreprinderi de la obligatia publicarii de conturi;
• posibilitatea, acordata microentitatilor, de a intocmi de asemenea conturi anuale, de a le audita si de a le trimite la registrul national pe baza voluntara;
• posibilitatea acordata statelor membre de a scoate microentitatile de sub incidenta celei de-a patra Directive privind dreptul societatilor comerciale.
Comitetul Economic si Social European a adoptat in data de 15 iulie Avizul INT/482 privind propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului de modificare, in ceea ce priveste microentitatile, a Directivei 78/660CEE privind conturile anuale ale anumitor forme de societati comerciale.
Propunerea de directiva urmeaza sa fie aprobata oficial in Parlamentul European dupa care ar incepe implementarea acesteia in statele membre. Implementarea poate dura intre 6 luni si 1 an, asadar nu ar putea intra in vigoare mai vedreme de inceputul anului 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.