HIV poate pacali sistemul imunitar
Virusul HIV evolueaza foarte rapid, pentru a distruge apararea sistemului imunitar al indivizilor infectati, intarind ipoteza conform careia un eventual vaccin va trebui sa se adapteze mutatiilor virusului care declanseaza maladia SIDA.
Cercetatorii, condusi de Philip Goulder de la Universitatea Oxford, al caror studiu a fost publicat in revista Nature, au studiat datele genetice a peste 2.800 de pacienti infectati cu virusul HIV, provenind din tari diferite.
Oamenii de stiinta au cercetat in special genele HLA (anticorpii leucocitelor umane), care declanseaza reactia imunitara a celulelor T (globulele albe) in fata corpurilor straine patrunse in organism. Ei au studiat si mutatiile virusului HIV care-i permit acestuia sa treaca neobservat de sistemul imunitar.
Medicii sustin ca evolutia maladiei cunoaste ritmuri foarte diferite, in functie de fiecare individ, de capacitatea mutatiilor genei HLA de a combate boala.
Cercetatorii au aflat ca virusul este capabil sa sufere o mutatie atunci cand se confrunta cu variatiile genetice care sunt eficiente impotriva lui si au precizat ca se poate vorbi, in acest caz, de „o mutatie de scapare”.
Aceasta descoperire complica si mai mult producerea unui vaccin, care va trebui sa se adapteze in fata diverselor „mutatii de scapare” ale virusului HIV.
Acestea sunt cu atat mai numeroase cu cat variatiile genei HLA difera adeseori de la o regiune la alta, contribuind la diversificarea modificarilor virusului.
Virusul HIV distruge celulele imunitare ale organismului, facandu-l pe pacient vulnerabil in fata „maladiilor oportuniste”. In prezent, la nivel mondial, peste 33 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV.