Detalii despre Alegerile pentru PE

Detalii despre Alegerile pentru PE

0 218

Listele de candidati la alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie trebuie insotite de semnaturile a minimum 200.000 sustinatori si trebuie sa asigure reprezentarea ambelor sexe, iar numarul candidatilor de pe fiecare lista poate depasi cu cel mult 10 locuri numarul mandatelor in PE.
Partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala, in scopul participarii la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European. Un partid politic, o alianta politica sau o organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale nu poate face parte decat dintr-o singura alianta electorala, conform unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern si care modifica Legea 33/2007 privind desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire, o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta.
Protocolul de constituire a aliantei electorale se depune la Biroul Electoral Central in termen de 48 de ore de la infiintarea acestuia. Biroul Electoral Central se pronunta in sedinta publica asupra admiterii sau respingerii protocolului de constituire a aliantei electorale, in termen de 24 de ore de la inregistrarea acestuia.
Decizia Biroului Electoral Central de admitere a protocolului de constituire a aliantei electorale poate fi contestata de orice persoana fizica sau juridica interesata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 24 de ore de la afisare. Decizia de respingere a protocolului de constituire a aliantei electorale poate fi contestata de semnatarii protocolului la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in termen de 24 de ore de la afisare.
Partidele politice, aliantele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au constituit o alianta electorala pot propune candidati numai din partea acestei aliante. Protocolul de constituire a unei aliante electorale, care a fost admis prin decizie a Biroului Electoral Central si care a ramas definitiv, ca urmare a necontestarii sau ca urmare a pronuntarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, poate fi desfiintat numai prin acordul partilor semnatare ale protocolului de constituire a aliantei electorale.
In cazul desfiintarii protocolului de constituire a unei aliante electorale dupa expirarea termenului de depunere a semnelor electorale, membrii aliantei electorale desfiintate participa la alegeri fara semn electoral.
Pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European, teritoriul Romaniei constituie o singura circumscriptie electorala, conform ordonantei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.