Pretul zaharului a atins cote alarmante
Productia de zahar din intreaga lume a scazut dramatic din cauza conditiilor meteo nefavorabile din aceasta vara, a ploilor abundente.
Din aceasta cauza, tariful inregistrat saptamana trecuta la Bursa din Londra a atins cote maxime din ultimii 30 de ani: 505,9 dolari tona. Acest pret a fost crescut de cererea excesiv de mare venita din partea celui mai important consumator la nivel mondial: India.
Inca de acum 26 de ani nu a mai fost atins un asemenea nivel tarifar halucinant. In anul 1983, zaharul a inceput sa fie cotat la Bursa din Londra.
Acest pret este cu 41% mai mare decat in aceeasi zi a anului pre¬cedent.
Seceta a afectat culturile de sfecla de zahar din Thailanda si Mexic, in timp ce, in Brazilia, campurile sunt inundate de ploile abundente. „In iunie, expertii au modificat pre¬vi¬ziunile de deficit pentru 2009/2010 pana la 6,0 milioane de tone. In martie, acest indice a fost calculat la numai 2,7 milioane de tone”, spune Olga Belanozko, de la fondul Gaia Capital Advisors.
„Cresterea pretului la zahar are un carac¬ter speculativ, fiind deter¬mi¬nata de intretinerea starii de panica de catre anumiti jucatori”, estimeaza analis¬tii. Se anticipeaza ca pretul la zahar va urma tendinta ascendenta pana in martie 2011. „Nu este exclus ca pre¬tul sa atinga valoarea maxima in¬cepand din 1970 de 520 de dolari tona”.
Industria zaharului din Romania s-a prabusit in mai putin de 10 ani. Daca in 1999 existau 33 de fabrici de zahar, dintre care 17 functionau la capacitate maxima, in 2009, mai functioneaza doar doua fabrici de zahar, dintre care una se afla la Brasov, iar cealalta la Ludus.
Cei mai importanti cultivatori de sfecla de zahar din judetele Brasov, Covasna si Harghita
incearca sa resusciteze productia de zahar organizand intalniri de lucru cu conducerea Fabricii de Zahar Bod, din judetul Brasov, si cu reprezentantii Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla Bod.
Din pacate, Guvernul, ca de obicei, nu este prea cooperant in vederea rezolvarii problemelor cultivatorilor locali si nu are o voce puternica la nivel european pentru apararea drepturilor romanilor. Cota de zahar pe care Romania o poate produce este mult prea mica.
„Nu este normal ca unei tari care consuma anual 400.000 de tone de zahar sa i se atribuie o cota de productie de doar 100.000 de tone. Este nedrept ca Romania sa importe trei sferturi din cantitatea de zahar pe care o consuma“, explica Mihai Tatu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Sfecla Bod.