Bugetarii jumuliti
Ministrul Finantelor a aparut „pe sticla” si, dand din maini ca maimutica Gogo, a incercat sa explice – probabil el este convins ca a vorbit clar si lamuritor – de unde ia statul bani si unde se duc acestia in viitorul foarte apropiat.
In acest fel, efectul va fi de 0,3% din PIB, per net. De aceea, fiecare ordonator principal de credite va dispune, in functie de specificul activitatii, fie concediu fara plata, fie o combinatie intre concediu fara plata sau reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore.
Totul pare frumos si, in teorie, mergand ca uns. Dar ce te faci cu unii bugetari in sectorul carora si asa este lipsa de personal, eii lucrand, cum s-ar spune, la foc continuu? Si aici ma gandesc la cei din Politie, la personalul sanitar de prin spitale si policlinici, la cadrele didactice care incep, in mare majoritate, pe 15 septembrie munca, la Armata (oare si cei de pe campurile de lupta externe?) sau intr-unele oficii si asa cu personal insuficient. In acest sens afirm ca actualul guvern are un stil de lucru heirupist, chiar si acela de proasta calitate. Oare nu se putea face mai intai o evaluare a personalului si dupa aceea urmand datul afara si aceste concedii fara plata sau programul redus?
La rectificarea bugetara din luna august statul va strange bani din reducerea cheltuielilor pentru bunuri si servicii – 2,4 miliarde lei, concediu fara plata – 1,5 miliarde lei, inlocuirea orelor suplimentare cu libere si renuntarea la prime – 0,5 miliarde lei, impozitul minim – 0,3 miliarde lei.
Toata aceasta schema – i se poate spune si facatura – seamana cu criza dinainte de declansarea Revolutiei din ’89. Si in acei ani premergatori bugetul fiind undeva, spre varful plopului, nu se mai plateau orele suplimentare pe care erai, pe de alta parte, obligat sa le prestezi, nu se mai dadeau prime sau erai trimis in concedii fara plata, iar multe posturi erau si ramaneau blocate. In schimb nepotismul era in floare. Al naibii similitudine!
Banii in plus se vor duce la fondul de somaj – 864 milioane lei, bugetul de pensii – 500 milioane lei, infrastructura/transport – 500 de milioane lei, CFR Calatori pentru plata datoriilor – 364 milioane lei, primarii – 120 milioane lei, autoritatile locale pentru proiecte (drumuri, scoli etc) – 400 milioane lei.
Imi spun mie insumi „puschea pe limba”, dar nu vad sa le iasa socotelile actualilor ganditori din Guvern, cum ar fi acesti actuali specialisti gen Pogea, Videanu sau micutul papagal Emil Boc.
Dan Bota