Politistii de la protestul la greva generala
Cateva sute de politisti au protestat marti in mai multe orase din tara si in Capitala, nemultumiti ca nu si-au primit chiria pentru urmatoarele luni si pentru ca veniturile lor s-au redus cu aproape 20%, prin eliminarea sporurilor de fidelitate, de confidentialitate si de antena.
Intre orele 10:00 si 12:00, protestul s-a desfasurat in Bucuresti, la sediul MAI, dar si in fata prefecturilor din Alba-Iulia, Sibiu, Deva, Targu-Mures, Brasov, Craiova, Resita, Ramnicu-Valcea, Piatra Neamt si Galati.
Cei aproximativ 350 de politisti afiliati la Sindicatul Politistilor si Vamesilor Pro Lex au stat intorsi cu spatele catre sediul MAI din Capitala, motivand ca „institutia le-a intors spatele”, relateaza Mediafax. De asemenea, ei au aruncat cu bomboane in tinte, afirmand ca, fara bani, nu pot prinde infractori, relateaza NewsIn.
La protest a fost adusa si o casa din carton, pe care sindicalistii o instalasera luni in fata Teatrului National, ca un simbol pentru politistii care nu isi vor mai putea plati chiria. Sindicalistii au adus si un scuter electric, nemultumiti de cantitatea de benzina pe care o primesc, si au scandat Nica, nu uita, te va lua Politia.
Protestul s-a incheiat la ora 12:00. O delegatie a sindicalistilor a fost primita de reprezentantii MAI pentru discutii. Dl. Ion Popescu, presedintele confederatiei Meridian (la care este afiliat Sindicatul Pro Lex), a declarat ca, daca revendicarile politistilor nu vor fi solutionate si daca ministrul Dan Nica „nu se va aseza alaturi de ei la masa discutiilor si Politia va fi calcata in picioare”, confederatia va declansa greva generala.
Nici unul dintre protestatari nu a plecat din timpul programului, fiind ori in concediu, ori in afara turelor de serviciu, a precizat Ion Popescu.
Revendicari
In petitia inaintata oficialilor MAI, reprezentantii politistilor au subliniat principalele probleme cu care se confrunta:
• 12.000 de oameni nu isi vor mai primi banii pentru chirie. Jumatate dintre acestia se afla in Bucuresti, iar in Politia Capitalei sunt 800 de persoane in aceasta situatie. Ca atare, multi dintre politistii mutati in interes de serviciu ar putea fi evacuati. (Politistii primesc lunar jumatate din salariul lor pentru a-si plati chiria).
• De asemenea, criza financiara a dus la suspendarea concursurilor pentru incadrarea a 1.200 de politisti si la amanarea cu patru luni a inceperii activitatii absolventilor scolilor de politie.
• Veniturile politistilor s-au redus cu aproape 20%, prin eliminarea sporurilor de fidelitate, de confidentialitate si de antena.
• Incertitudinea locului de munca al politistului de frontiera din sudul si vestul tarii.
• Adoptarea legii unice privind salarizarea in forma convenita cu sindicatele.
• Neacordarea unui spor de vacanta si a normei de echipament.
• Neplata orelor suplimentare sau necompensarea cu timp liber corespunzator.
• Lipsa logisticii minime.
Ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat luni ca Guvernul face eforturi pentru plata salariilor de baza pentru cei 70.000 de angajati, dar fondurile pentru sporuri sunt insuficiente.