Prohodul Maicii Domnului
In bisericile si manastirile ortodoxe se oficiaza, in aceasta seara, Prohodul Maicii Domnului. Este vorba de sarbatoarea Adormirii, stiuta si ca Santamarie Mare.
Ca si in Vinerea Mare, in ajunul sarbatorii se oficiaza in biserici Prohodul Maicii Domnului, cand toti credinciosii, in frunte cu preotimea, cu lumanari aprinse in maini, se roaga si canta in jurul icoanei care reprezinta simbolic catafalcul Sfintei Fecioare Nascatoare de Dumnezeu.
In legatura cu aceasta zi si aceasta sarbatoare, venita spre sfarsitul verii, exista mai multe traditii populare.
De pilda, in vii se angajeaza pandarii si se spune ca se leaga ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri.
In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare era considerata „a mortilor”, fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei, cei vii fiind sarbatoriti numai la Sfanta Maria Mica, pe 8 septembrie.
Sarbatoarea Sfintei Marii este, in popor, un hotar, acum adunandu-se ultimele plante de leac si putandu-se afla cum va fi toamna care se apropie: mai lunga sau mai scurta, mai ploioasa sau nu.. Este un alt moment important al calendarului viticol. Se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.
Obiceiul vestimentar care obliga barbatul sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiorz era respectat pretutindeni, in ultima vreme pierzandu-se treptat, ca si alte multe obiceiuri din strabuni.
De asemenea, intre Santemarii se seamana graul de toamna.
Tot la Sfanta Marie Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei, acestea fiind apoi bune de leac.
IarTraditia populara mai spune ca daca infloresc trandafirii pe la Santamarie, toamna va fi lunga si bogata.
La multi ani tuturor Mariilor si Marinilor!
Dan Bota