Cocosh in tara prea multor posibilitati (II)

Cocosh in tara prea multor posibilitati (II)

0 261

Iata si cate ceva despre rescadentarea creditului luat de la BRD de catre gainusa cocoselului afacerist, ministresa Elena Udrea.

Potrivit declaratiilor de avere din 5 ianuarie, la preluarea mandatului, si a celei din 10 iunie, ministrul turismului, Elena Udrea, are un credit contractat la BRD – Societe Generale. Creditul initial, potrivit primei declaratii, era de 3.287.000 de euro (cu scadenta in 2009), dar, ulterior, acesta a fost majorat, printr-o rescadentare, la 3.297.000 de euro (cu scadenta in 2010). Rescadentarea a fost aprobata dupa incheierea parteneriatului dintre banca si Ministerul Turismului pentru campania de promovare a Romaniei.
La cateva luni de la prima declaratie de avere, Elena Udrea a pornit proiectul de promovare turistica a Romaniei prin conceptul “Romania – Land of choice”, iar crearea si producerea clipurilor in care apar Gheorghe Hagi, Ilie Nastase si Nadia Comaneci a fost incredintata agentiei oficiale a BRD, ADDV Euro RSCG. Spoturile care urmeaza a fi difuzate pe Eurosport, post detinut de o companie franceza, au fost produse de Multimedia Est, dupa ce banca a semnat protocolul cu Ministerul Turismului.
Elena Udrea a hotarat sa schimbe pe ultima suta de metri conditiile de participare la licitatia care urma sa se tina pentru difuzarea clipurilor sponsorizate de BRD. Cu aproximativ o saptamâna inaintea licitatiei, Elena Udrea a emis o circulara prin care informa ca anul de referinta in privinta audientelor inregistrate de posturile de televiziune paneuropene nu mai este 2008, ci 2007. Ministrul a tinut sa se asigure ca banii ajung exact unde trebuie, chiar daca pe fir ar putea intra intermediari.
La debutul mandatului de ministru al turismului, Elena Udrea a mentionat in declaratia de avere, completata pe 5 ianuarie, ca are un credit la banca BRD – Societe Generale, contractat in 2007, cu scadenta in 2009, in valoare de 3.287.000 de euro. Pe 10 iunie, Elena Udrea mentioneaza o alta valoare a creditului catre aceeasi banca BRD. De data aceasta, imprumutul este de 3.297.000 de euro, cu 10.000 de euro mai mult, iar scadenta este anul viitor. Cu alte cuvinte, creditul a fost fie majorat si reesalonat, fie rescadentat si, in consecinta, majorat, prin cresterea dobanzilor.

O declaratie ciudata a Elenei Udrea suna asa:”Speram ca asa voi depasi situatia de criza“. Fara a preciza insa daca este vorba de o criza in famile, in minister sau de cea a Romaniei.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat la un post TV, ca activitatea sa in acest mandat nu are nici o legatura cu creditul obtinut la BRD, pentru ca acesta a fost contractat in 2007, inainte de a prelua acest minister. Totusi, cerându-i-se lamuriri cu privire la rescadentarea datoriei de 3.287.000 de euro, majorata astfel la 3.297.000 de euro, Elena Udrea spunea ca aceasta s-a petrecut in ianuarie anul acesta, cand deja preluase postul de ministru.
„Am prelungit termenul in speranta ca vom depasi perioada de criza in domeniul imobiliar si ca imi voi putea rambursa creditul din profitul investitiilor pe care le-am facut cu respectivii bani“, a precizat, pana la urma, ministrul, din care se vede ca blonda merge si lucreaza in paralel si investind fara folos pentru tara si cu folos pentru bugetul familiei.

Iata si cate ceva din amestecul BRD in campania „Romania, land of choice“. Este un alt obiect al investigatiei ANI in ceea ce o priveste pe Elena Udrea.
E vorba de implicarea Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) – Groupe Societe Generale in campania de promovare a Romaniei in strainatate, respectiv pe posturile Eurosport si CNN.
Potrivit Ministerului Turismului, realizarea clipurilor de promovare “Romania, land of choice”, ai caror protagonisti au fost cei trei mari sportivi romani, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi, a fost facuta pe cheltuiala BRD, gratie unui contract de parteneriat public-privat incheiat intre cele doua parti.
Desi banca nu a comunicat costurile de productie ale celor trei clipuri, specialistii din piata de profil au afirmat ca acestea nu puteau fi mici, cu atat mai mult cu cat protagonistii reclamelor sunt cele mai mari vedete sportive ale Romaniei, iar onorariile acestora nu sunt neglijabile.
Misterul implicarii BRD s-a destramat in momentul in care au fost facute publice clipurile care urmau sa fie difuzate pe cele doua canale internationale, Eurosport si CNN. Atunci a devenit evident ca, prin contractul de parteneriat incheiat cu Ministerul Turismului, BRD isi asigurase reclama gratuita pe cele doua posturi, de nu mai putin de 1.554 de ori. Aceasta intrucat la finalul spoturilor difuzate pe Eurosport si CNN, incepand cu 1 august a.c., era afisata, circa 5 secunde, sigla bancii, alaturi de cea a Ministerului Turismului.
Intrucat spoturile urmau sa fie difuzate de 550 de ori pe Eurosport, de 475 de ori pe Eurosport 2 si de 529 ori pe CNN, BRD isi asigurase zeci de minute de publicitate pe unele din cele mai importante canale TV fara sa achite nici un ban. Practic, investind in productia spoturilor facute “cadou” Ministerului Turismului, BRD si-a asigurat propria promovare pe Eurosport si CNN pe banii statului roman. Bani deloc putini: 1,2 milioane de euro pentru Eurosport si 400.000 de euro pentru CNN.
La scurt timp dupa ce tarasenia a devenit publica, gratie mass-media, BRD si-a retras sigla de pe clipurile difuzate pe cele doua canale TV, dar tot a iesit in castig chiar si cu scandalul acesta iscat de nereguli.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.