Adevar sau prejudecata: universitatile private mai slabe decat cele de stat

Adevar sau prejudecata: universitatile private mai slabe decat cele de stat

0 234

Universitatile din Romania se impart in doua tabere: cele private si cele de stat.
Sistemul romanesc de invatamant privat este unul prea nou in Romania, si de aici pornesc o serie de diferente in detrimentul acestuia.
In mod mai mult sau mai putin tacit, cele private sunt privite ca niste unitati de invatamant superior mult mai slabe, cu profesori mai slab pregatiti sau care, pur si simplu, nu-si dau interesul si cu studenti care nu au venit la facultate pentru a invata, ci au venit doar ca sa plateasca rata anuala sau vreun examen, uitand sa mai treaca pe la orele de curs.
Universitatile private romanesti sunt considerate o alternativa pentru absolventii de bacalaureat care nu reusesc sa ocupe un loc la universitatile de stat. Acesta si unul dintre motivele pentru care nivelul de pregatire al acestora si bagajul de cunostinte cu care vin este unul net inferior celor care au obtinut un loc intr-o universitate de stat, unde au sustinut un examen la care au luat o nota mare pentru a-i depasi pe ceilalti zece sau „n” contracandidati care vizau acelasi loc.
„In Romania privatul a devenit doar un inlocuitor comod al bataii de cap de la stat. In multe din universitatile private din Romania nu lipseste neaparat calitatea cursurilor, cat restul ansamblului, respectiv exigente, etica, competitie sau dorinta de afirmare. Realizarea unui mediu privat elitist si competitiv poate asigura performante deosebite si o sansa reala pentru cei care vor sa performeze deasupra marii mase”, sustine Alexandru Fotescu, care urmeaza in prezent cursurile unui program de MBA in cadrul University of Wales.
Daca in strainatate candidatii trec de un proces de selectare dur pentru a fi admisi la o facultate privata, la noi o pondere mare din absolventii de bacalaureat care aleg invatamantul superior privat aplica pentru ca nu au intrat la facultatile de stat.
„Universitatile private de la noi sunt facute sa umple niste goluri si sa ofere niste sanse in plus, devenind un fel de colaci de salvare. Deja aici nu mai vorbim neaparat de calitate, de coduri deontologice sau de performanta si elitism, ci pur si simplu de niste alternative”, a mai spus Fotescu.
La majoritatea facultatilor private de la noi admiterea se face pe baza de dosar, singura conditie fiind promovarea examenului de bacalaureat, indiferent de cat de mica este nota obtinuta, iar numarul de locuri este nelimitat (ceea ce inseamna o sansa de reusita de 100%).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.