Testele internationale – o alta enigma in sistemul educational romanesc

Testele internationale –
o alta enigma in sistemul educational romanesc

0 236

Alinierea la standardele europene se aplica si in educatie, prin introducerea de teste ce urmeaza modelul celor din strainatate.
Aceasta reglementare educationala este mai mult decat binevenita, singura problema fiind faptul ca nimeni nu stie despre ce este vorba in aceste examene obligatorii ce ar trebui puse in aplicare la clasele a IV-a si a VIII-a inca din toamna.
Aceasta noua metoda de evaluare a invataceilor a fost pusa in discutie tot prin intermediul vestitului Cod al Educatiei.
Fostii ministri ai educatiei, ataca valabilitatea acestuia. Mircea Miclea, spune ca proiectul Ecaterinei Andronescu a preluat doar 10% din cel al comisiei: „Trebuie facuta o optiune clara pe solutiile existente. Nu are rost sa schimbam fara sa facem reforma”, a declarat el.
Si Mihail Hardau, alt fost ministru pe educatie, pune la zid Codul: „E facut pe genunchi, profund conservator si nu va modifica situatia din invatamant”.
Codul a fost lansat vinerea trecuta in dezbatere publica, pe site-ul ministerului, edu.ro. Proiectul va fi analizat, trei saptamani, de partenerii sociali si reprezentanti ai parintilor, elevilor si studentilor.
Testele dupa modelul celor internationale, la clasele a IV-a si VIII-a, sunt o mare enigma chair si pentru cei care au hotarat adoptarea lor.
„Am tot respectul pentru parlament, dar nu am mari sperante ca parlamentarii vor putea rezolva, in timp util, aceasta problema. Trebuie facuta o optiune clara pe solutiile existente.”, Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru reforma in educatie.
Reprezentantii MECI nu stiu exact cum vor arata testele, dar promit ca pana pe 1 septembrie vor pune pe site-ul ministerului metodologia acestor evaluari si spun ca, cel mai probabil, testele vor fi realizate dupa chipul si asemanarea celor marca PISA (Programul international de urmarire a cunostintelor elevilor).
Pana acum insa, acestea au scos la iveala o realitate cruda: niciunul dintre copiii romani nu a atins cel mai inalt nivel de performanta al evaluarii centrate pe competente, tara noastra (care a ocupat locul 47 din 57) fiind surclasata si de Bulgaria, si de Turcia.
Specialistii in testele educatiei sunt sceptici cu privire la implementarea acestui tip de evaluare pe o programa scolara centrata pe obiective, nu pe competente.
„Vom avea teste cu raspunsuri foarte scurte sau grila, care sa constate atingerea unor competente. Astfel, la clasa a IV-a, aceste competente vor fi de scris/citit/intelegerea unui text. Rezultatele nu vor conta in evolutia ulterioara a elevilor, ci vor arata doar nivelul invatamantului romanesc”, spune Doina Pana, secretar de stat in MECI, care mentioneaza ca forma finala a testelor n-a fost inca elaborata, desi ele vor fi „instaurate” incepand cu acest an scolar.
Printre cauzele „esecului”: elevii nostri nu sunt obisnuiti cu aceste examene contracronometru, profesorii nu stiu ce sa le recomande elevilor pentru pregatire. La acestea se adauga si faptul ca testarile se sustin in afara evaluarilor nationale (Bac sau teze unice), asa ca nu-i prind pe „copii in focul pregatirii”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.