BNR da banii inapoi la FMI
Prima transa a imprumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursata de BNR din surse proprii si nu de la bugetul de stat, iar sumele care vor veni la buget din urmatoarele transe conduc la economii de dobanzi, precizeaza Ministerul Finantelor (MFP), intr-un comunicat transmis agentiei Mediafax, in replica la declaratiile lui Bogdan Olteanu, care a spus ca angajatii romani vor trebui sa suporte datoria catre FMI.
O transa pentru politica monetara
Prima transa de la Fondul Monetar International a avut ca destinatie consolidarea rezervelor valutare ale tarii iar fondurile respective au jucat un rol important in reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor romanesti, ajutand la crearea de lichiditati corespunzatoare in piata monetara”, se arata intr-un comunicat transmis de MFP.
„Prima transa a imprumutului de la FMI, in suma de 5 miliarde euro, a fost contractata de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea balantei de plati. Acest imprumut nu reprezinta datorie publica, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publica, rambursarea urmand sa fie efectuata din sursele proprii ale BNR.
Finantele precizeaza ca urmare a deteriorarii conditiilor macroeconomice si a majorarii tintei de deficit bugetar pentru anul 2009 la 7,3% de la 4,6 %, aproximativ 50% din finantarea deficitului bugetar se va realiza din surse externe, respectiv imprumuturi de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si o parte din urmatoarele doua transe de la Fondul Monetar International, ceea ce va duce la costuri reduse cu plata dobanzilor.
Tot romanul plateste
„Dobanda estimata este de pana la 4% pentru imprumuturile aferente pachetului de finantare externa, comparativ cu randamentele titlurilor de stat emise pe piata interna de 10,5-10,75% pe an in prezent”, sustine MFP.
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a mintit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa. Olteanu a mai mentionat ca „intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice”.