Drogurile la Brasov
Din fericire, putem spune din capul locului, Brasovul nu este dominat de dependentii de halucinogene, asa cum se intampla cu alte orase ale tarii. Dar nu-l putem numi, din pacate, nici ca fiind un oras complet curat, caci in ultima vreme au fost anihilate mai multe retele de traficanti de droguri asa-zis usoare, cu respectivii clienti consumatori.
Iata ce declara in acest sens comisarul sef Gabriel Florescu, sef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) Brasov,
„Si in Brasov, ca si in alte parti, sunt consumatori din orice categorie sociala. Totusi, cei din patura mai saraca a societatii ajung deseori si vanzatori, care nu se imbogatesc din aceasta activitate, ci au asigurata doza zilnica. De asemenea, acestia sunt si cei mai expusi faptelor reprobabile, ce pot duce pana la crima, numai cu scopul de a-si procura drogurile de care sunt dependenti”
Comisarul sef Florescu a mai spus ca in Brasov sunt mai mult consumatori de droguri considerate usoare, dar care dau dependenta, precum canabis si hasis, dar si extasy, consumate in principal la petreceri si prin cluburi. Preturile per gram ale acestora pot depasi 150 de lei.
„Izolat, in cercuri restranse, pentru ca implica niste costuri mari, se consuma si droguri de mare risc, cum este cocaina. Un lucru bun pentru Brasov este ca aici nu a intrat heroina, un drog periculos, deoarece da nu numai dependenta fizica, ci si psihica”, a completat Gabriel Florescu..
In legatura cu activitatea BCCOA, aceasta este orientata pe monitorizarea retelelor de traficanþi, avand in vedere ca, prin legislatie, consumatorii nu sunt pedepsiti prea aspru decat daca au abateri repetate, ei fiind socotiti niste victime.
„Acesta este si motivul pentru care, atunci cand suspectam un traficant, el sustine ca este consumator. Dar noi consideram ca avem parghiile necesare pentru a face departajarea intre cele doua categorii, astfel incat cei care sunt implicaþi in traficul cu droguri sa fie trimisi dupa gratii”, a accentuat seful BCCOA.
Iata si pedepsele la care se expun cei care se ating de droguri, vanzatori si consumatori.Legea pedepseste traficul de droguri de risc cu inchisoare intre 3-15 ani si intre 10 si 20 de ani pentru trafic de droguri de mare risc. Pedeapsa pentru consumul de droguri este intre 2 si 5 ani.
In ce priveste consumul de droguri prin scoli, comisarul sef Florescu a aratat: „Nu avem semnale ca s-ar consuma droguri in scolile din Brasov. Am avut la un moment dat niste informatii potrivit carora intr-o unitate au fost gasite seringi, dar avem banuiala ca s-a folosit ketamina”.
Din cele relatate de cei care au experimentat pe pielea lor asa ceva, printre efectele ketaminei se numara sentimente de plutire care pot ajunge pana la senzatia de decorporalizare. Medicamentul creeaza foarte repede toleranta si, de asemenea, da dependenta fizica si psihica.
In incheiere, comisarul sef Gabriel Florescu ii sfatuieste, mai ales pe tineri, nu numai sa nu se familiarizeze cu folosirea drogurilor, dar nici macar sa nu incerce, din curiozitate, sa vada cum e, caci se poate trece usor de la aceasta faza la un consum curent, in schimb, si practica a dovedit-o, este foarte greu sa te lasi apoi.
Dan Bota