Magiun de Topoloveni pe lista de bucate a NATO

Magiun de Topoloveni pe lista de bucate a NATO

0 233

Bucataria romaneasca este recunoscuta pentru bucatele alese si din belsug pe care le produce, dar, adesea, romanii nu stiu sa-si puna in valoare si sa-si apere din punct de vedere legal mancarurile.
Cu toate acestea, o firma producatoare de dulceturi pare sa fi dat lovitura. Aceasta a creat „magiunul de Topoloveni” caruia i-a fost acordat „codul de agent economic”.
Mai mult, magiunul a primit si un titlu de noblete, urmand a fi furmizorul oficial al Casei Regale.
Insa, una dintre cele mai importante recunoasteri ale acestui calitatilor acestui produs 100% romanesc este faptul ca a fost inclus pe lista de bucate a soldatilor de la NATO.
Dupa ce analizele din laborator au dovedit ca este un energizant natural, recomandat in perioadele de stres si oboseala, oficialii din domeniul apararii au analizat toate buletinele de control si i-au acordat „codul NATO de agent economic”.
Asta inseamna ca, din punct de vedere calitativ si nutritional, produsul facut doar din prune romanesti corespunde normelor dupa care se face meniul soldatilor.
Magiunul a fost acceptat si de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, care i-a dat Certificat de Kasrut, adica a fost acceptat si verificat de rabin ca fiind natural.
„A stat la lampa si a verificat fiecare pruna daca are viermi. In cinci zile din octombrie 2008, cand la evrei nu era sarbatoare, am produs doar pentru aceasta comunitate, iar Certificatul de Kasrut este doar pentru magiunul produs in aceste zile. Faptul ca prunele au fost verificate manual, iar rabinul nu a acceptat ca magiunul sa treaca in cazane prin furtun, ci l-a mutat manual din vas in vas ne-a incetinit productia de zece ori, insa regulile acestei comunitati sunt foarte stricte si, chiar daca pentru unii pare ciudat, este un mod de viata pe care trebuie sa-l acceptam”, povesteste Bibiana Stanciulov, pentru ziarul Gandul.
Fabrica de la Topoloveni se bucura de traditie si renume, cu toate ca a trecut si prin perioade in care a fost lasata in paragina. Acum 20 de ani, magiunul se muta dintr-un vas in altul, nu se punea la borcane, ci totul se punea in cazane de 250 kg si mergea in Germania si Austria.
Fabrica a fost deschisa oficial pe ddata de 21 august, dupa 8 ani de cand a intrat pe mainile Bibianei Stanciulov. Are 25 de angajati si utilaje de 500.000 euro. Sute de kilograme de prune de soiuri diferite stau in lazi si isi asteapta randul.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare a spus ca “este o revelatie sa pot vorbi despre un produs care este mai mult decat un aliment. Pruna este unul dintre putinele alimente cu putere antiaging. Contine antioxidanti din pielite, mai ales cand este procesata in felul in care este la fabrica de la Topoloveni”, a spus acesta, citat de Jurnalul National.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.