Conopida sau brocolli?

Conopida sau brocolli?

0 276

Conopida o cunoastem de ani si ani si as vrea sa-l vad pe cel care nu a mancat macar o data sau de doua ori pe vara conopida. Este, bine preparata, o leguma gustoasa si folositoare organismului. Iar celui care se poate lauda ca nu-i place, ii sugerez sa nu ramana fraier.
In schimb brocolli este o leguma aparuta abia de vreo zece ani in pietele noastre agroalimentare, si aici ma refer la acel brocolli cultivat la noi in tara de micii producatori agricoli, cum ar fi cei din judetul Dambovita, de la care am mancat personal pentru prima data brocolli si de aceea i-am amintit, dar aceasta leguma poate fi cultivata chiar si mai la munte, in tara Barsei de pilda, insa in locurile cu soare.
Lumea a inceput sa foloseasca si brocolli tot mai mult la prepararea meniului zilnic, si asta pentru ca, se pare, este putin mai „smecher” decat batrana conopida.
Dar haideti sa vedem, pe rand, calitatile acestor doua legume inrudite, pentru ca apoi dumneavoastra sa comparati si sa decideti.

Conopida provine din Cipru si este cunoscuta de 2.500 ani. Contine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten si vitaminele C, K, B1, B2, B6. Aceasta leguma este recomandata pentru prevenirea bolilor de cancer.

Pentru ca are o valoare calorica destul de scazuta (34 kcal/100 g), conopida este indicata persoanelor care urmeaza o cura de slabire. Consumul ridicat de conopida se asociaza cu o incidenta scazuta a bolilor de inima si a atacului cerebral.

Enzimele care se gasesc in conopida ajuta la detoxificarea organismului. Compusii toxici, daca nu sunt eliminati la timp pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, impreuna cu vitaminele si mineralele continute in conopida, dau acestei plante proprietatile sale anticancerigene. Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca un alt compus chimic din conopida, numit sulforafan, este benefic pentru combaterea cancerului de plamani ori prostata. Nu in ultimul rand, biotina, o vitamina solubila din conopida, este eficienta in combaterea matretii. Consumata inainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrasnitul din dinti, in timpul somnului.

Conopida are proprietati analgezice, decongestionante, energizante si antireumatice. Deoarece conopida contine substante care interfereaza cu sinteza de hormoni tiroidieni, persoanelor care au aceasta problema le este recomandat sa evite consumul legumei in cantitati mari. Continutul bogat in vitamina C ajuta la refacerea organismului printr-o actiune puternic antioxidanta si antiinflamatorie.
Pentru a nu ii diminua efectele benefice, conopida nu trebuie fiarta prea mult. Ea se poate pastra peste iarna conservata cu sare sau ca muratura.

Brocolli, denumit si conopida verde, este un aliment cu proprietati terapeutice foarte eficiente. Bogat in vitamine, minerale (calciu, magneziu, zinc, mangan, fier, potasiu, seleniu, fosfor), poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.

Datorita continutului bogat in glucoza, intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. Persoanele care consuma zilnic 70 de grame de muguri de brocolli timp de doua luni sunt mai protejati impotriva gastritei, ulcerului si cancerului la stomac. In urma cercetarilor, in aceasta privinta, brocolli este considerat leguma numarul unu din categoria celor mai bogate substante anticancerigene.

Fostii fumatori, dar si cei care fumeaza zilnic peste 20 de tigari, ar trebui sa consume brocolli pentru a-si micsora sansele de a se imbolnavi de cancer. Efectele sunt mai mari in cazul fumatorilor inraiti, potrivit unor cercetatori. Brocolli n-ar trebui sa lipseasca din meniul unui actual sau fost fumator, cel putin pana cand reuseste sa se lase de acest viciu.

Consumul de brocolli ar putea fi si solutia cheie impotriva diabetului, conform unor oameni de stiinta britanici. Cercetarile anterioare au aratat ca un consum ridicat de brocolli reduce riscul survenirii unor atacuri de cord sau accidente vasculare.

Brocolli este un adevarat depozit de vitamina K, aceasta ajuta la fixarea calciului in oase, facandu-le mai puternice. Cu cat oasele vor fi mai tari, cu atât intregul organism va fi mai rezistent.
Nici aceasta leguma nu trebuie fiarta prea mult. Este de preferat sa fie consumata sub forma de salata cruda, dar se poate prepara si la fel cum se prepara conopida.

Acuma ramane doar ca dumneavoastra sa alegeti, dar cel mai bine este sa profitati si sa mancati din amandoua, mai ales ca pana in toamna, tarziu, gasiti aceste legume in piata, la producatori si nu la ceilalti comercianti, sub forma ecologica. Si conopida, dar si brocolli de pe tarabele comerciantilor sau din rafturile marilor magazine sunt din import si fortate la crestere cu diferite chimicale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.