Liber la turism electoral
Se pare ca cele doua principale partide politice care urmeaza sa incerce plasarea omului sau la Cotroceni au cazut de acord sa se intreaca si la ciupirea de voturi prin binecunoscutul turism electoral, astfel renuntand, cu ocazia prezidentialelor, la sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu.
Astfel, sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica pentru alegerile din aceasta toamna, a anunþat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, dupa sedinta de miercuri, proiectul de Ordonanta privind alegerea presedintelui urmand sa fie adoptat sambata.
„In sedinta de Guvern de miercuri s-a discutat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei. Primul-ministru Emil Boc a precizat ca nu se vor aduce modificari in ceea ce priveste exercitarea drepturilor electorale, ci doar o serie de schimbari tehnice care vizeaza organizarea sectiilor de votare si desfasurarea votului. O decizie finala se va lua in sedinta de Guvern de sambata de la ora 10,00”, a precizat Ioana Muntean.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat ca sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica, cel putin nu la alegerile din aceasta toamna.
„Executivul considera ca mai este nevoie de timp pentru pregatirea implementarii unui asemenea sistem complex, dar se vor lua toate masurile necesare pentru evitarea fraudelor electorale”, a spus Muntean.
La randul sau, secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a anuntat luni ca PD-L si PSD s-au pus de acord asupra organizarii de sectii speciale pentru cei care nu vor fi in localitatea de resedinta in ziua alegerilor prezidentiale si sa nu mai fie verificat votul multiplu la acest scrutin.
„Am renuntat la soft pentru ca se putea defecta sau bloca intr-o parte si apoi toata lumea striga ca este vorba de o frauda”, a explicat Mircea Toader.
Sectiile pentru cei aflati in tranzit urmeaza sa fie amenajate in locuri usor de gasit, precum gari, aeroporturi sau spitale. Toader a precizat ca o asemenea sectie ar putea fi infiintata la fiecare 10.000 de locuitori, in cazul comunelor, in timp ce pentru oraºe, norma preconizata este de 50.000 de locuitori.
Si uite cum se da iarasi liber la fraude, zeci si sute de mii de romani fiind cuprinsi subit, in ziua alegerile, de dorul de a vedea frumusetile patriei, bineinteles ca dupa ce si-au facut datoria de cetateni in localitatea in care domiciliaza. Dupa care, pentru acestia, apar la orizont farfurii cu friptane si mici, iar ca servetele ceva bancnote din acelea mai marisoare, frumos impaturite. Si uite cum va castiga cel care va taia vitelul cel mai gras, si nu candidatul care ar avea ceva merite in plus fata de ceilalti.
Dan Bota