Orase Energie Romania – asociatie

Orase Energie Romania – asociatie

0 279

Si uite ca Brasovul a ajuns oras model in eficienta energetica si reducerea poluarii!
Nu prea imi vine sa cred, ca doar in Brasov traiesc de-o viata, dar haideti sa vedem ce zic edilii.
Conducerea municipalitatii brasovene, care detine si presedintia acestei asociatii „Oraºe-Energie-Romania” (OER), a organizat acum doua zile, in Poiana Brasov, unde ursii sunt mai civilizati si nu dau buzna peste om, conferinta anuala a OER 2009.
Evenimentul, denumit „Locul energiei pe agenda locala”, s-a concentrat asupra mijloacelor disponibile autoritatilor locale de a atinge obiectivele de dezvoltare durabila la nivel local si european, precum si asupra initiativei intitulate „Pactul Primarilor”. La conferinta au participat reprezentantii celor 27 de municipii membre, precum si specialisti in domeniul energiei si invitati de peste hotare.
Si uite cum, afland vestea, eu, puisor rebel intr-un cuib de cuci, m-am prins de ce am vazut, ridicandu-se la sud-vest de coliba mea, un nor portocaliu.

Si iata ce zice Istoria. Asociatia „Orase Energie Romania” a fost infiintata in anul 1995, ca organizatie neguvernamentala, non-profit, a municipiilor din Romania. De la acea data, cu precizie de cronometru, asociatia s-a angajat in partajarea experientei si know-how-ului intre membrii sai, precum si in promovarea politicilor locale energetice eficiente, a tehnologiilor, echipamentelor si a surselor de energie regenerabile in randul membrilor.
Poate scriu cu pacat, dar nu prea mi s-a intamplat sa dau de chestii neguvernamentale fara vreo sforicica rozalie legata de Palatul Victoria. Cat despre chestia cu angajamentele, la Brasov e clara treaba. Si dau doar un exemplu: CET-ul, care se chinuie de ani de zile in gestanta ca sa scoata pui mai breji. In prezent, din OER fac parte 27 de municipii, in care traiesc 3,5 milioane de cetateni, insa anul acesta si-au manifestat intentia de a deveni membre si autoritatile locale ale sectoarelor 1 si 4 din Bucuresti.

Primarul George Scripcaru, care ocupa si functia de presedinte al OER, a declarat: „Brasovul coordoneaza asociatia la nivel national, pentru ca este printre orasele in care administratia publica locala a facut pasi importanti in privinta eficientizarii consumului de energie si a reducerii nivelului poluarii. [De aia nu avem apa calda, ca s-a eficentizat consumul de energie, altfel s-ar fi gasit o solutie convenabila tuturor.] In ultimii ani s-au luat o serie de masuri care se incadreaza in strategia de eficientizare energetica. Astazi (ieri, n.a.) urmeaza sa discutam ce am realizat si sa vedem ce avem de facut in continuare pentru a ne atinge obiectivele propuse”.
Eu propun, vazand atata interes din partea edilului-sef, sa-si traga inca o vilisoara, Daca fiecare cetatean doneaza cate o caramida, sper sa-i ajunga.Daca ii mai trebuiesc cateva, apelez la cei mai cu dare de mana sa bage cate doua sau trei.

Edilul-sef a amintit principalele proiecte care se incadreaza in strategia asociatiei.
Astfel, odata cu sistematizarea circulatiei, prin desfiintarea semafoarelor si infiintarea intersectiilor in sens giratoriu, s-au redus foarte mult emisiile de carbon, costurile de intretinere ale intersectiilor, s-a fluidizat traficul, iar numarul de accidente rutiere a scazut simtitor.
Pe naiba! Va plac orele de varf pe la giratorii? Va plac trecerile de pietoni din preajma lor? Untr-o tara civilizata, intr-un oras cu edil-sef gandind si la eficienta si siguranta si etc., odata cu invartisurile alea se construiau si treceri subterane pentru pietoni.
O alta realizare mentionata a fost si eficientizarea transportului public prin înlocuirea vechilor autobuze, care erau poluante, cu altele de inalta eficienta, cu un standard de motorizare modern.
Pe naiba! Asta este ca nevestele lasate de unii si luate de altii. Una la mie functioneaza cum trebuie, restul bagand lozinci cand nu te astepti.
Primarul a amintit ca din aceasta strategie face parte si programul de termoizolare a blocurilor, dar si masuratorile efectuate in unitatile de invatamant si alocarea resurselor financiare in functie de reducerea consumului de energie. In acelasi timp municipalitatea a depus si cinci proiecte in cadrul programului Casa Verde, iar modernizarea iluminatului public este in plina desfasurare.
Ce mai, sunt chestii care, practic, ma depasesc. Imaginatia mea, de altfel destul de bogata, s-aq dus sa lustruiasca cizme.
Scripcaru considera ca toate aceste masuri de eficientizare vin in sprijinul administratiilor publice locale, pentru ca, pe termen lung, costurile vor fi reduse foarte mul, astfel si primarii se mai pot procopsi si ei, saracii, cu un cozonac de sarbatori.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.