Scoli neautorizate la Brasov
Poate ca putini dintre dumneavoastra stiati ca scolile la care merg elevii brasoveni nu ar trebui sa functioneze. Motivul? Lipsa unei autorizari care sa certifice ca acel spatiu poate fi folosit, in conditii normale, drept institutie de invatamant. Ceea ce este si mai grav este faptul ca aceastea isi deschid in fiecare an scolar usile, fara ca autoritatile sa ia vreo masura in acest sens.
Inspectorii au gasit mari nereguli in aceste scoli.Majoritatea dintre ele sunt in mediu rural. De exemplu, la Cincu, Teliu, Apata, Ormenis sau Mandra, scolile nu au apa curenta. Sau, in cazul in care curge apa la robinet ea nu este potabila, iar copii se pot imbolnavi.
Alte probleme sunt legate de faptul ca lucrarile de renovare nu au fost finalizate, iar salile de curs arata precum santierele. Probleme exista insa si in scolile si colegiile din Brasov. De exemplu, la seminarul teologic Dumitru Staniloaie sau la scolile 22 si 28 nu sunt termopane, parchetul este deteriorat, iar zugraveala este invechita. Mai mult decatat atat, sunt si unitati de invatamant unde curtea scolii nu exista.
Gontea a solicitat, astazi, Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Brasov sa inceapa cat mai repede procedurile de comasare a acestor unitati, iar elevii din respectivele localitati sa fie transportati cu microbuzele la scolile vecine. Din pacate lucrurile nu pot fi rezolvate atat de simplu dupa vrerea prefectului, deoarece posturile dascalilor care predau in aceste „scoli fantoma” nu pot fi restructurate.
„Aceasta comasare trebuia facuta inainte de inceperea miscarii personalului didactic. Din moment ce ei au obtinut un post titularizabil garantat, nu ar fi corect sa-i lasam fara loc de munca”, a precizat prof. Dorel Agache, inspector general al ISJ, citat de ziarul Adevarul.
In prezent, 98 de unitati scolare, in special, din mediul rural, nu pot obtine autorizatiile de functionare din cauze care depind mai mult de managementul autoritatilor locale.