S-a clasat si Dosarul fregatelor pe care Marea Britanie le-a vandut Romaniei...

S-a clasat si Dosarul fregatelor pe care Marea Britanie le-a vandut Romaniei

0 240

S-a clasat si Dosarul fregatelor pe care Marea Britanie le-a vandut Romaniei
Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie a comunicat Directiei Nationale Anticoruptie ca a fost intrerupta investigatia declansata fata de persoanele suspectate in derularea contractelor privind vanzarea de catre institutii britanice catre Romania, rezervandu-si dreptul de a redeschide cazul.
Asfel, procurorii DNA au dispus, in 15 iunie 2009, clasarea dosarului care a avut ca obiect urmarirea penala „in rem” (adica fara autor identificat), pentru luare si dare de mita, fapte ce s-ar fi comis in incheierea si derularea contractelor privind vazarea de care Regatul Unit al Marii Britanii a fregatelor „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” catre Romania, a comunicat Directia.
Decizia anchetatorilor romani a fost luata dupa ce Serious Fraud Office din Londra (Oficiul pentru Fraude Grave, institutie cu care, pe parcursul anchetei, DNA a facut schimb de informatii) a comunicat DNA, in 11 iunie 2009, despre faptul ca investigatia referitoare la persoanele suspectate in cazul din Romania este intrerupta, institutia rezervandu-si dreptul sa deschida investigatia daca apar probe suplimentare.
In centrul investigatiei desfasurate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie se afla un „comision” in valoare de sapte milioane de lire sterline (aproximativ zece milioane de euro), platit de BAE. Surse apropiate Ministerului Comertului si Industriei au declarat ca BAE ar fi recunoscut ca s-a platit un comision, dar a refuzat sa spuna cine a primit aceasta suma.
Barry George in calitate de agent al BAE, a intermediat vanzarea catre Romania a doua fregate, „Regele Ferdinand” si „Regina Maria”, construite in anii ’80, la pretul de 120 de milioane de lire sterline fiecare (aproximativ 180 de milioane de euro).
Pretul ferm al acordului de achizitie pentru cele doua nave – semnat de Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, fiind derulat prin ministerele Apararii din cele doua tari – a fost de 116 milioane de lire sterline.
Cumpararea celor doua fregate, in 2003, a fost cea mai mare tranzactie de echipamente militare efectuata de Romania dupa inlaturarea de la putere a regimului comunist si a fost urmata de un contract de mentenanta a navelor, incheiat cu BAE in timpul Guvernului Adrian Nastase.
Ioan Mircea Pascu ministrul apararii sustinea ca fregatele au fost achizitionate in baza unui Memorandum al Executivului din 7 decembrie 2002, realizandu-se un obiectiv al Strategiei de Inzestrare a Fortelor Navale Romane „fundamentat si cerut prin Documentul cu Nevoile Misiunii”, care fusese aprobat de conducerea MApN inca din anul 2000.
Potrivit lui Pascu, negocierile pentru cumpararea celor doua nave au durat doi ani, iar fregatele, alaturi de vasul „Marasesti”, puneau bazele unei „grupari navale redutabile”. Pana la momentul inceperii negocierilor cu Marea Britanie, MApN nu a primit oficial nicio alta oferta, care sa satisfaca cerintele Fortelor Navale Romane, mai afirma Pascu. Ulterior, in 4 noiembrie 2004, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare privind achizitia de servicii si produse „Suport logistic pe termen lung pentru fregatele T 22 R, Regele Ferdinand si Regina Maria”.
Astfel, a fost mandatata Compania Nationala „Romtehnica” SA ca, in numele si pentru Ministerul Apararii Nationale, sa incheie pentru achizitia de servicii si produse un acord-cadru cu durata de 15 ani cu firma britanica BAE Systems (Operations) Ltd.
In baza acordului-cadru s-a stabilit ca incheierea de contracte ferme sa nu fie mai mari de patru ani; ca finantarea achizitiei sa se realizeze din bugetul anual alocat Ministerului Apararii; iar contractele incheiate pentru suportul logistic aferent fregatelor T 22 R, Regele Ferdinand si Regina Maria, sa cuprinda clauze referitoare la operatiunile compensatorii. Hotararea a fost semnata de premierul de atunci Adrian Nastase, contrasemnatari fiind secretarii de stat Gheorghe Matache (MApN) si Gheorghe Gherghina (Ministerul Finantelor).
De ce era atat de urgenta refacerea gruparii navale? De ce au fost costurile atat de supraevaluate? Nu cred ca noi vom mai afla ! Se va instala aceeasi secretomanie si tacere precum in Dosarul Flota?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.