Legea salarizarii unice, trimisa la FMI si BM
Guvernul a transmis spre consultare Fondului Monetar International si Bancii Mondiale proiectul legii de salarizare unitara. Premierul Emil Boc si ministrii Muncii, Justitiei, Finantelor si Educatiei au discutat sambata timp de aproximativ trei ore, la Palatul Victoria, pe marginea ultimei forme pe care au luat-o Legile, dupa ce au fost introduse amendamentele convenite.
Emil Boc si o parte dintre ministrii au avut duminica, o discutie finala asupra tuturor legilor pe care Executivul isi va asuma raspunderea, inainte ca documentele sa fie transmise Parlamentului, informeaza Mediafax.
Cele trei proiecte asupra carora Guvernul isi va angaja raspunderea sunt Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cu Comisia Europeana si FMI.
Ce prevede „varianta finala” a legii unitare de salarizare, convenita sambata la Guvern si care urmeaza sa fie trimisa luni in Parlament:
• coeficientul 1, care reprezinta baza la care se raporteaza toate salariile din sistemul bugetar, va fi egal cu salariul minim brut pe economie, stabilit la 705 lei pentru 2010,
• angajatii cu studii superioare urmeaza sa primeasca cel putin 1,75 salarii minime pe economie.
• presedintele tarii ramane singurul demnitar cu 12 salarii minime pe economie,
• persoanele de pe treapta a doua a grilei vor primi venituri de 11,7 salarii minime pe economie, printre care se numara premierul si sefii celor doua camere ale Parlamentului.