Isarescu – un nou mandat la BNR
Dupa cum s-a anuntat recent, Mugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru inca 5 ani, iar prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, fost ministru de Finante, va fi sustinut de PSD, in timp ce PD-L il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu, potrivit unor surse din lumea finantelor, dar si a politicii.
Mugur Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia BNR.
Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.
„Isãrescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cand isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred”, au spus surse avizate.
In acelasi timp, doi dintre cei trei membri cu functie executiva in BNR, respectiv prim-viceguvernatorul BNR (din 2004), Florin Georgescu, si viceguvernatorul Cristian Popa (din 1998) vor fi propusi deasemenea pentru un nou mandat.
Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu la jumatatea anilor ’90, va avea sustinere in continuare din partea Partidului Social Democrat, care l-a sustinut si in 2004, in timp ce Partidul Democrat-Liberal va sustine candidatura lui Cristian Popa.
Florin Georgescu conduce, din functia de prim-viceguvernator, Comitetul de Supraveghere al Bancii Centrale, in timp ce Cristian Popa coordoneaza Comitetul de Politica Monetara.
In schimb, Eugen Dijmãrescu, viceguvernator al Bancii Centrale din 2004 si care conduce Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, ar urma sa fie schimbat, dupa toate probabilitatile indicate de sursele citate, in conditiile in care PD-L este posibil sa propuna un nou candidat in functia respectiva.
I
Isarescu, in varsta de 60 de ani, este guvernator al BNR din 1990 si a devenit in acest an cel mai longeviv guvernator de Banca Centrala din lume, intrand in acest an in Cartea Recordurilor.
De asemenea, Parlamentul va propune schimbarea unora dintre cei cinci membri ai CA fara functie executiva. Actualul mandat al Consiliului de Administratie al Bancii Centrale expira pe data de 10 octombrie, iar noul CA urmeaza sa preia conducerea Bancii Centrale pe 11 octombrie.
Pana pe 30 septembrie Parlamentul trebuie sa isi dea votul final pentru viitoarea conducere, pentru ca noua structura a BNR sa isi preia atributiile la 10 zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial.
Dan Bota