Aroganta lui Basescu

Aroganta lui Basescu

0 247

Traian Basescu, acuma, in preajma alegerilor, se face ca lucreaza ce nu a facut in cinci ani, si tot ce lumea a strans in sacul cu nemultumiri, presedintele s-a gasit sa rezolve heirupist, insa, se intelege, doar pentru imagine, caci sunt probleme vechi si stravechi, probleme care nici nu-si mai au rostul sa fie amintite, dar si altele, care oricum, nu se pot rezolva de azi pe maine.
Probabil insa ca Brasescu a prins muschi de la friptana de berbecut si de la mahmudeaua primita de nevasta-sa cu ocazia tiganiadei de la Costesti. In plus, in aroganta sa nefondata pe intelectci doar pe paranoia, si confundand tara cu satra de la Costesti, Basescu Traian devine tot mai categoric in exprimare, pe la iesirile normale, nu pe la tuns de oi sau degustari de clopuri sau oale si mese islamice de ramadam sau mai stiu eu de care, printre nationalitati conlocuitoare.
Astfel, Bssescu un incult comparat cu procurorul general sau cu ziaristii, chiar dintre cei mai nereusiti, se gasestesa stige catre Kovesi: „Nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie”
Oare nu ii este rusine presedintelui tarii sa strige la o femeie cu functie inalta in stat si sa injoseasca ziaristii, numindu-i fraieri carora le torni ce gogosi vrei?
Astfel, pe ton imperativ, ca da bine la imagine, presedintele Traian Basescu i-a cerut procurorului general sa explice in ce stadiu se afla dosarele Revolutiei din ’89 si i-a cerut, pe un ton dur, in momentul in care Laura Codruta Kovesi a incercat sa se scuze, sa nu-i mai vorbeasca sefului statului ca unui ziarist.
„Vreau sa comunicati nu numai mie, dar si opiniei publice, ce se intampla cu aceste dosare. Dati o speranta ca se va continua ancheta si se va ajunge la sfarsit”, i-a cerut presedintele procurorului general, in cadrul intalnirii de la palatul Controceni cu reprezentantii revolutionarilor.
Laura Codruta Kovesi a incercat sa explice ca dosarele Revolutiei nu au fost rezolvate timp de 18 ani si nu se poate intoarce timpul inapoi, insa justitia va da dovada de celeritate.
„Am spus ca vom solutiona cu celeritate, pentru ca 18 ani nu am avut aolutii. Eu nu pot sa va promit o solutie si nici nu pot sa indrept ceea ce 18 ani nu s-a facut. O sa dam o solutie”, a spus Kovesi.

„Cred ca ati inteles foarte bine ceea ce v-am spus. Am o rugaminte: nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu? Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreti sa spuneti, ca va impun o solutie ? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri oamenii sau au fost impuscati de cineva. Nu ma confundati cu ziaristi carora le faceti declaratii sa fie prinse pe telex”, a intrerupt seful statului discursul lui Kovesi.
Seful statului a mai atacat parchetul in cateva randuri, in timpul intalnirii, pentru ca nu a reusit sa solutioneze dosarul Revolutiei si pe cel al mineriadelor.
„Consider ca este revoltator ca dupa 20 de ani nu stim adevarurile Revolutiei, nu stim adevarurile mineriadei din 13-15 iunie”, a spus presedintele.
Personal, nu inteleg de ce se mai bate un fier racit de mult. Se incearca forjare la rece? In folosul cui? Asta a fost, la fel ca la oricare miscare armata si in forta, indiferent cum se numeste ea. Se poate discuta mult despre aceste doua evenimente tragice de acum 20 de ani, dar ajunge. Si mie mi-au trecut gloante pe la urechi, pe langa Teatrul Dramatic din Brasov, dar am scapat, si nici macar nu m-am facut revolutionar cu carnet, de sila navalei celor care s-au bagat dupa ce lucrurile s-au linistit si aceia au iesit din beciuri si de sub paturi.Repet, maximalizam ceva normal in asemenea imprejurari, adica niste victime colaterale, ca sa ne exprimam in stil american.

Kovesi a fost si tinta atacurilor revolutionarilor si a generalului Dan Voinea. Kovesi si Voinea s-au acuzat reciproc in ce priveste dosarul Revolutiei.
„Nu trec cu vederea faptul ca public s-a spus ca mint. Tot ceea ce s-a spus legat de viciile de procedura se regasesc in raportul CSM, putea sa ramana si i-am oferit sa ramana procuror civil sau militar si sa finalizeze aceste dosare, dar ati preferat sa plecaþi la o pensie, si la o pensie bunicica”, i-a spus Kovesi lui Voinea, pe care l-a acuzat ca a tergiversat solutionarea dosarului prin vicii de procedura.
In finalul intalnirii de la Cotroceni, presedintele Basescu le-a spus revolutionarilor ca are in atentie cazul lor si gasirea unei soluþii ca acestia sa aiba acces la dosarul Revolutiei si ca, intr-o anumita masura, garanteaza ca acest dosar va ramane complet. Asta pana dupa alegerile prezidentiale, completez eu.
Revolutionarii si-au exprimat ingrijorarea ca se vor fura documente din dosarul de peste 800.000 de pagini al Revolutiei din 1989.
In locul prim-procurorului Romaniei, laura Codruta Kovesi, cu riscul de a-mi pierde functia, i-as fi trimis pe zurbagii revolutionari prin parcul de la Cotroceni, ca sa se mai racoreasca, iar pe Basescu l-as fi lasat cu gura larg deschisa, ca la dentist, si as fi plecat sa-mi vad de treburi mai serioase.
Jalnic mai poate fi acest presedinte al Romaniei uneori si din ce in ce mai des!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.