O VALOROASA FRESCA, ASCUNSA IN PIATA SFATULUI DIN BRASOV

O VALOROASA FRESCA, ASCUNSA IN PIATA SFATULUI DIN BRASOV

0 219

Ultima editie a Festivalului Cerbul de Aur, gazduit în Piata Sfatului din Brasov, a „evidentiat” din nou un fel de rana edilitara a orasului, foarte vizibila si în transmisia TV! Nu este vorba de uriasa reclama ce ascunde o jumatate de cladire, situata la deschiderea Pietei spre Biserica Neagra, ci de ce se afla sub ea.
Poate mai putina lume stie ca una dintre cele mai interesante si vechi Piete cu iz medieval din sud-estul european este vaduvita astfel de o adevarata comoara edilitara si istorica, cu care comunitatea brasoveana ar avea de ce se mandri.
Exact în urma cu 20 de ani, parterul comercial cu pricina gazduia cel mai mare magazin turistic al orasului, intitulat chiar asa: magazinul „Turist”. Lucrarile începute cu peste doua decenii în urma, pentru amenajarea magazinului, au scos la iveala urmele unei fresce de inestimabila valoare, în primul rand pentru vechimea ei. În fata acestui fapt inedit, o comisie de specialisti restauratori de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, si cativa cercetatori brasoveni care au studiat istoricul acestei cladiri în arhivele orasului, au constatat lucruri deosebit de interesante.
Asa s-a confirmat adevarul ca în incinta respectiva a fost fonata, la 21 decembrie 1512, prima farmacie a orasului Brasov, înaintea acesteia, în principatele romane mai existand una similara doar la Sibiu! Planurile si documentele gasite dovedeau ca farmacia dispunea si de o gradina-sera destul de mare, plasata în spatele acesteia, la cateva zeci de metri de Biserica Neagra, unde se cultivau, desigur, plante medicinale deosebite. Cea mai cunoscuta renovare a farmaciei s-a produs în prima parte a secolului XVII, începand din anul 1605, cand s-au montat geamuri largi, cu vitralii originale, ce dadeau spre actuala Piata a Sfatului, dand o nota de distinctie specifica a cladirii.
Tot în urma cu 20 de ani, specialistii Muzeului Brukenthal, deplasati la Brasov, au studiat peretii interiori si mai ales plafoanele boltite, constatand în urma cercetarilor ca au suportat de-a lungul timpului circa 30-35 de straturi suprapuse de zugraveala. Din fericire, acestea au fost realizate cu var, si nu cu huma sau alte „ingrediente”, constituind practic o sansa protectoare pentru nealterarea si pastrarea aproape intacta a frescei în starea initiala.
Astfel, cu toate ca aceasta cladire a suferit si un puternic incendiu în 1741, tocmai straturile succesive de zugraveala, asternute de-a lungul a aproape doua secole, au fost cele care, paradoxal, au conservat frescele din cele trei saloane, ce gazduiau un mobilier deosebit prin specificitatea epocii, care probabil s-a pierdut.
Lucrarile de decopertare a peretilor si mai ales a plafoanelor, efectuate atunci de catre specialistii în restaurare din Sibiu si Brasov, reusisera sa scoata la iveala „secretul” ce se ascundea dedesubt: frescele contineau motive florale ample, sugerand artistic „materia prima” din care se extrageau medicamentele vremii. În salonul din mijloc, lucrarile de restaurare au descoperit o fresca fastuoasa cuprinzand imaginea unei corabii cu panze, ce sugera tocmai folosirea unor plante si seminte miraculoase, ori petale de flori si uleiuri aduse pe mare, de pe alte continente. Pe un alt perete erau incluse în fresca mai multe portrete ce se puteau referi, desigur, la farmacistii de vaza, atat din cadrul comunitatii, cat si probabil din aceasta parte de Europa.
De mare interes a fost (dar ramane si azi!) „dezvelirea” unor încadramente, cuprinzand, în zona centrala, doua picturi deasupra carora se afla un blazon, ce atunci urma sa fie reconditionat, pentru a localiza exact ce reprezenta. În general, munca de restaurare si decapare se executa foarte migalos, fara exagerare, folosindu-se frecvent bisturiul si alte instrumente de mici dimensiuni.
Avand în vedere ca era vorba de descoperirea uneia dintre primele farmacii din Romania, municipalitatea de atunci a facut tot posibilul, în conditiile date, pentru restaurarea acestui important obiectiv cultural al patrimoniului national, ce putea da o nota de nobila distinctie orasului Brasov.
Faptul ca apoi vreme de 20 de ani lucrarile au fost abandonate, nu este vreo scofala pentru edilii locali! Dupa doua decenii si deloc protejate, s-ar putea ca vechile fresce sa fi suferit mai mult decat de-a lungul catorva secole, cat au stat „ascunse” sub straturile de var.
Totusi, alaturi, vizavi de celebrul restaurant Cerbul Carpatin, Consiliul Judetean Brasov a realizat o foarte reusita restaurare a unei alte cladiri, practic lipita de fosta farmacie. Îi sugeram actualului presedinte Artistotel Cancescu sa încerce nu imposibilul, ci dimpotriva, un „tur de forta” cu care poate ramane definitiv în istoria acestui oras: în anul 2012 se împlinesc 500 de ani de la fondarea primei farmacii a orasului, socotita a fi a doua, în ordine cronologica, din întreg arealul Europei de Est!
Aceasta posibila aniversare ar putea constitui un fomidabil prilej de afirmare a comunitatii brasovene pe plan international. Si de ce nu, marcata de o placa comemorativa, care sa aminteasca urmasilor despre restaurator!

D.D.Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.