Neconstitutionalitatea asumarii raspunderii

Neconstitutionalitatea asumarii raspunderii

0 226

Preconizata asumare a raspunderii guvernamentale asupra celor trei pachete de legi – auzi, pachete, de parca ar fi vorba de hrana rece pentru vreo excursie, cu salam si prajiturele! – este numita de Toni Greblã (PSD) drept neconstitutionala si o eroare politica.
De parca ar fi prima a acestei guvernari! E drept, s-ar putea insa sa fie cea mai gogonata de pana acuma.
Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, declara, printr-un comunicat de presa, ca decizia premierului de a-si asuma raspunderea pe cele trei legi in aceeasi zi este neconstitutionala si o eroare politicã, el avertizandu-l pe Emil Boc asupra posibilitatii „aruncarii tarii in haos”.
„Decizia premierului Emil Boc de a asuma raspunderea Guvernului pe trei proiecte de lege, succesiv, dar in aceeasi zi, este neconstitutionala, gresita politic, cu consecinte sociale grave si cu urmari greu de anticipat pentru intreg sistemul legislativ romanesc. Expresia din textul constitutional trebuie inteleasa in sens restrans, angajarea raspunderii neputandu-se face cu privire la doua sau mai multe proiecte de lege, in aceeasi zi, chiar si la cate o ora diferenta. Este o fortare nepermisa a textului constitutional, situatie care, practic, anuleaza rolul Parlamentului de unica autoritate legislativa a tarii”, afirma Grebla.
Grebla il avertizeaza pe Emil Boc ca trebuie sa-si asume si raspunderea juridica pentru alegerea unei proceduri neconstitutionale.
„Tara nu trebuie condusa prin fortarea prevederilor Constitutiei, prin blocarea dialogului social si amplificarea haosului politic si social. Solicit premierului ca, daca tot a luat decizia asumarii, sa-si asume si raspunderea politica si juridica pentru eventualitatea nedorita a aruncarii tarii in haos, prin destabilizare si chiar nesupunere civica. In aceasta situatie, de criza economica ce pare a se agrava in continuare, pe fondul unor nemultumiri generalizate ale partenerilor sociali si in plin conflict intre categorii socio-profesionale, institutii, autoritati si puterea de stat, o asumare a raspunderii, fara dezbatere sociala si prin ignorarea Parlamentului, reprezinta cel putin o eroare politica”, mai sustine senatorul PSD.
Toni Grebla sustine ca necunoasterea prevederilor acestor proiecte de catre parlamentari ii va pune pe acestia in situatia de a asista pasiv la adoptarea acestora, fara a le cunoaste temeinic continutul si isi reitereaza propunerea ca asumarea raspunderii sa se faca in sedinte separate.
„Reiterez, si pe aceasta cale, solicitarea ca premierul sa isi asume separat raspunderea, in sedinte separate, in urmatoarele doua saptamani . 15 septembrie pentru Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, 22 septembrie pentru Legea Educatiei Nationale, si 29 septembrie pentru Legea salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice”, a mai aratat senatorul social-democrat.
Presedintele Comisiei Juridice sugereaza ca ar putea sa nu participe la sedintele de asumare.
„In caz contrar, dupa ce voi fi epuizat toate mijloacele parlamentare de blocare a unei astfel de asumari, ma voi abtine sa particip la aceasta maniera de adoptare a unor legi de o asemenea importanta”, a conchis Toni Grebla.
Chiar, oare de ce atata disperata graba? Oare chiar vrea matelotul sa forteze o trecere prin zid, avandu-l pe premierul Boc drept berbece? Oricat de jucator ai fi, mai ales daca esti unul bun, nu risti aiurea. Se pare insa ca Basescu este un jucator prost si se pare ca seria sa castigatoare incepe sa se termine, de aici si enorma graba de a incurca itele cat mai tare ca sa cada eventual cat mai moale de pe un scaun care se clatina. Au inceput sa fie destui pedelisti sau simpatizanti, din cei simpli, e drept, care au inceput sa nu-i mai agreeze existenta, si totul incepe sa semene cu soarta lui Hitler prin ’44, cand doar cei adanc implicati il mai sustineau din necesitate, nu din convingere.
Oare cand se va trezi Ratiunea?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.