200 unitati de invatamant neautorizate in Judetul Brasov
A inceput anul scolar, dar o simpla statistica arata ca circa 200 de scoli din judetul Brasov functioneaza fara autorizatii. Si asta pentru ca scolile respective nu indeplinesc conditiile minime de functionare, desi procedura de avizare nu mai este atat de greoaie si se poate face acum pe baza declaratiei de proprie raspundere a directorului de scoala, acolo unde unitatile de invatamant sunt conforme, urmand ca acestea sa fie verificate ulterior pe inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP).
Iar acest ulterior inseamna asternerea prafului uitarii pe toata tarasenia si pe majoritatea cazurilor in neregula, ca de aia vin prezidentialele si miscarile postalegeri. Si nu este corect sa nu se asigure conditii optime elevilor, iar multele scuze si motivar nu tin loc de minim confort in clase si laboratoare.
Dr. Catalin Seitan, seful DSP Brasov – chiar, o fi ruda cu vestitul psihiatru Seitan, cel care s-a straduit zadarnic sa-mi scoata pitzigoii de la mansarda? – s-a aratat revoltat de indolenta unora dintre directorii de scoala, pe care ii acuza de rea-vointa si de atitudine de dispret fata de institutia pe care o conduce.
„Principalul motiv pentru care 200 de unitati de invatamant din judet nu au autorizatie sanitara este lipsa de comunicare, de coordonare intre institutiile statului. Directia de Sanatate Publica a fost mereu ignorata, desconsiderata, minimalizata. 66 de scoli si gradinite sunt neautorizate fiindca au neglijat sa ceara avizul sanitar pe proiect, inainte de inceperea constructiei sau a modificarilor aduse la structura imobilelor. Se arunca banii pe geam, fiindca vor fi alte si alte cheltuieli cand inspectorii sanitari vor constata ca spatiul nu e corect configurat, nici luminat, ca nu sunt suficiente toalete, pe scurt, ca nu respecta normele igienico-sanitare”, a subliniat dr. Seitan.
Alte 101 unitati nu au aviz sanitar fiindca sursele proprii de apa nu sunt autorizate, acestea fiind puturi, fantani sau retelele localitatilor. Directorul DSP Brasov spune ca situatia este rezolvabila in sapte zile, cu conditia efectuarii de analize a potabilitatii la laboratorul DSP sau cel al Companiei Apa.
Daca pot intelege schema cu puturile si fantanile, nu o pricep pe cea cu retelele localitatilor. Ce, nu se pot tine orele daca pe reteaua locala, de care este legata si scoala, nu vine apa curata ca lacrima? Da’ acasa ce beau elevii? Nu stiu cum de nu i-a traznit cuiva ideea ca elevii sa aduca apa, in sticle, de acasa!
Alte 18 scoli sunt neautorizate fiindca nu au apa calda, iar tot atatea gradinite nu au curtea amenajata.
Si chestia cu apa calda este ciudata. Se stie ca, in brasov, vreo 90.000 de oameni nu au de trei luni apa calda, dar viata functioneaza si la copaie sau lighean.
Dr.Seitan a precizat ca din cele 200 de unitati de invatamant neautorizate, 83 – din care 74 in mediul rural si 9 in mediul urban – nu au nici macar plan de conformare si angajament de finantare din orice sursa.
„Este lipsa de bunavointa, de vreme ce, cu o investitie minima, se pot rezolva, in maxim 30 de zile, aceste deficiente care pot pune in pericol sanatatea copiilor. Trist este ca unele scoli nici nu au cerut aviz sanitar de functionare”, a adaugat seful DSP.
Pai bine, domnule doctor, dar nu exista legi in acest sens, legi care trebuiesc respectate si care, ca orice lege, are si capitole punitive? Ii prinzi in ofsaid, arde-i, ce mare lucru, daca constati indolenta sau chiar rea-vointa!
Dan Bota