Apus de soare basescian

Apus de soare basescian

0 242

Intr-un discurs a caror ciorne par a fi fost scrise de dusmanii sai, Traian Basescu si-a anuntat prioritatile pe termen mediu intr-un Parlament care era bantuit de parfum de vacanta si dezinteres.
Presedintele Traian Basescu a enumerat in fata Parlamentului o serie de obiective pe care le va sustine pe termen mediu, printre care reforma Constitutiei, a pensiilor, modificarea structurii CSM, adoptarea urgenta a Codurilor de procedura, care s-ar putea concretiza in timpul unui nou mandat.
Si aici nu-i inteleg pe sfetnicii presedintelui. Discursul era adresat parlamentarilor, nu unor mase de oameni cu ocazia campaniei electorale. Dar, de fapt, Basescu s-a aflat tot timpul acestor cinci ani de domnie in campanie electorala, neglijand astfel treburile pentru care a fost ales presedinte.
Presedintele Basescu a anuntat, in finalul discursului-bilant din Parlament, o serie de obiective pe care a spus ca le va promova ca prioritati ale sale pe termen mediu, pe care urmeaza sa le sustina public si in relatia cu partidele si Guvernul. Seful statului a precizat ca prioritatile sunt si pe termen mediu, dar si pana la finalul actualului mandat prezidential.
Enumerarea intre prioritati a reformei constitutionale, a reformei pensiilor sau adoptarea in regim de urgenta a Codurilor de procedura, a caror concretizare poate dura ani de zile (cazul modificarii Legii fundamentale) sugereaza si faptul ca presedintele in exercitiu intentioneaza sa obtina un nou mandat la Cotroceni. Aceste teme ar putea fi, la o interpretare in aceeasi cheie, si cele ale campaniei sale electorale.
Basescu a aratat ca legile pe care Guvernul si-a asumat marti raspunderea in Parlament nu pot fi decat inceputul unei restructurari profunde care ar fi trebuit sa inceapa in 2007, imediat dupa intarea Romaniei in randul statelor membre UE.
Pai daca exista aceasta necesitate, de ce nu si-a aratat presedintele muschii intelepciunii de pe atunci, si-i trage cu rasoleli pe ultimii metri?
Seful statului a enumerat, in fata plenului reunit (in majoritate cu sila dublati de aplaudaci la galerie, n.a.), cateva dintre prioritatile pe termen mediu pe care le va sustine cu argumente atat public, cat si in relatia cu partidele si Guvernul, pana la ncheierea mandatului sau.
Prima prioritate identificata de seful statului (intre doua serbari campenesti, n.a.) este reforma constitutionala, prin care se stabilesc clar atributiile institutiilor, rolul de mediator al preseduntelui si instituirea Parlamentului unicameral.
Seful statului a insistat de asemenea pentru adoptarea in regim de urgenta a codurilor de procedura penala si civila si asupra modificarii structurii CSM, astfel ca o treime din membrii CSM sa fie reprezentanti ai societatii civile.
Considerat un obiectiv „extrem de important in modernizarea statului” Reforma Sistemului de pensii prin aplicarea principiului contributivitatii, pentru a se crea echitate, a aratat presedintele.
„Un alt obiectiv care cred ca ar trebui sa devina prioritar este elaborarea Codului asistentei sociale. El este necesar deoarece in momentul de fata exista peste 202 drepturi de asistenta sociala reglementate prin 179 de acte normative. Exista segmente importante de beneficiari care nu se afla in categoria persoanelor care sa necesite protectie sociala speciala”, a spus presedintele.
Basescu a tinut sa explice de ce a vorbit despre un numar foarte mare de asistati social -11 milioane – aratand ca si oameni bogati primesc, de exemplu, subventia pentru incalzire in mod indirect.
„Cred ca esenta ar fi sa focusam mai bine resursele destinate protectiei sociale. La ce i-o trebui lui Copos sau mie subventie la incalzire?”, a spus aiurea Basescu.
Seful statului s-a mai referit la continuarea procesului de descentralizare, la numirea in functii de conducere, atat la nivel central, cat si local, pe criterii de competenta, la gestionarea politicilor fiscale, monetare si a situatiei macroeconomice, dar si la mentinerea tintei de aderarea la zona euro in 2014. Un alt obiectiv prioritar este, potrivit presedintelui, aderarea la spatiul Schengen.

Si iata cum istoria se repeta, mai bine spus discursul. Chestiile acestea au fost prezentate si in campania din 2004 – normal, cu unele plusuri in zona de promisiuni sau minusuri in continutul per total – si, pe tot parcursul mandatului, Traian Basescu s-a tinut doar de goange si intrigi in loc sa insiste ca, macar o parte, sa prinda viata, dar intr-un cadru cu adevarat democratic.
Dar uite ca si mie mi s-a facut sila si nu vreau sa va mai plictisesc si pe dumneavoastra.
In orice caz, Crin Antonescu a avut dreptate cand a afirmat ca a fost cel mai tampit discurs basescian de la facerea acestui personaj ca om politic si pana astazi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.