Ravasitul Oilor la Bran in perioada 25-27 septembrie 2009

Ravasitul Oilor la Bran in perioada 25-27 septembrie 2009

0 271

Una dintre cele mai asteptate sarbatori din zona Branului, organizata in fiecare toamna la sfarsit de septembrie, este legata in mod direct de ocupatia principala a locuitorilor: oieritul.
Sarbatoarea rustica la care participantii se imbuiba cu branza si pastrama este primita cu nerabdare de localnici, la ea adunandu-se mii de turisti din intreaga tara.
Toti iubitorii de natura si sarbatori traditionale sunt asteptati in perioada 25-27 Septembrie 2009 la Bran, pe Platoul „Inima Reginei” si in Parcul Central Bran, la cea de-a cincea editie a „Festivalului BRANZEI si PASTRAMEI”, desfasurat in cadrul sarbatorii traditionale : ”RAVASITUL OILOR”, ajuns la cea de-a 41-a editie, organizat de Primaria Bran si A.N.T.R.E.C. Brasov.
”RAVASITUL OILOR” este, de fapt, o sarbatoare simbolica ce marcheaza sfarsitul anului pastoral.
Festivalul va debuta cu o expozitie gastronomica, ce se va desfasura pe intreg parcursul evenimentului unde vor fi expuse diversele sortimente de branza si pastrama, care pot fi degustate si cumparate la cele mai bune preturi direct de la producatori, membrii ai Asociatiei Crescatorilor de Animale din zona Bran.
Branenii vor iesi la targ cu branzeturile traditionale, iar bulzul va fi pregatit in aer liber, la ceaun. Tarabele localnicilor vor fi intesate de mancaruri traditionale: tot soiul de preparate specifice si mai ales pastrama de oaie si bulz, udate cu must obtinut in gospodariile celor din zona Bran.
La festival, se va canta, juca si mai ales se vor manca pe saturate.
Branenii vor arata turistilor si cele mai frumoase animale din sat: vacile care dau cel mai bun lapte, oile care dau cea mai buna lana, caii de tractiune. Animalele vor participa la un concurs si vor fi premiate.
In ziua de duminica, 27 Septembrie 2009 va fi deschisa o expozitie de animale in aer liber, in cadrul careia se vor prezenta mai multe rase de ovine, vor avea loc vanzari si schimburi de berbeci, urmand ca la final, sa se aleaga cele mai frumoase exemplare.
Voia buna este creata in permanenta prin muzica si joc, in cadrul unei serbari campenesti sustinute de interpreti si ansambluri de renume din folclorul romanesc.
De la eveniment nu vor lipsi mesterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: tesaturi, blanuri, ceramica, precum si obiecte de uz pastoral.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.