In Romania lucrarile de constructii, la pamant!
Dupa ce timp de opt luni consecutive in 2008 a avut cea mai mare crestere, in ritm anual, a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana (UE27), in luna iulie 2009 comparativ cu luna precedenta, Romania a avut cea mai puternica scadere in procente a volumului lucrarilor de constructii din UE (minus 9,0 procente), dupa o crestere de 8,8 procente in luna iunie 2009 comparativ cu luna precedenta, arata datele prezentate joi de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
La nivelul zonei euro, volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o scadere de doua procente in luna iulie comparativ cu luna precedenta, dupa o scadere de 0,3 procente in iunie, iar in Uniunea Europeana volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o scadere de 1,1 procente in luna iulie , dupa o scadere de 0,8 procente in iunie. Potrivit Eurostat, noua state UE au raportat o scadere a volumului lucrarilor de constructii in luna iulie si doar trei state au raportat cresteri: Polonia (5,2 procente), Sueida (1,7 procente) si Portugalia (0,2 procente).
In ritm anual, lucrarilor de constructii au inregistrat in luna iulie o scadere de 11,1 procente in Uniunea Europeana si o scadere de 10,8 procente in zona euro, dupa o scadere de 9,2 procente si, respectiv, 7,8 procente, in luna iunie. Si in acest caz Romania inregistreaza scaderi semnificative, cu o scadere de 17,5 procente (dupa o scadere de 5,1 procente in luna iunie), fiind depasita doar de Spania si Slovenia care au inregistrat ambele o scadere a volumului lucrarilor de constructii cu 20,5 procente.
In cazul Romaniei, conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica /INS/, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu zece la suta in perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In luna iulie 2009, volumul lucrarilor de constructii (serie bruta) a scazut fata de luna iunie 2009 cu 9,9 la suta si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 9 la suta. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 17,4 la suta, respectiv 14,1 la suta.