Painea noastra de maine
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile, productia nationala de grau din 2009 se ridica la 5,3 milioane tone.
Aceasta in ciuda faptului ca marii producatori agricoli sustin ca fenomenele meteo extreme si seceta au redus, in medie, cu 45% cantitatea obtinuta, aceasta fiind de doar 4 – 4,2 milioane de tone de grau. Afirmatia pare normala din punctul lor de vedere, caci altfel cum sa tina pretul cat mai ridicat?
Potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, recolta din 2009 este suficienta pentru acoperirea consumului intern si nu ar trebui sa existe influente pe piata painii, desi inca nu se cunoaste exact calitatea productiei de grau, si acest lucru fiind, pana intr-un final, important.
Din datele ministerului reiese faptul ca necesarul intern de grau este de trei milioane tone, adica 250.000 tone lunar, in timp ce alte 500.000 de tone de grau vor fi utilizate pentru samanta.
Totodata, in acest an, circa 38,33% din suprafata insamantata de grau, 2,23 milioane hectare, a fost afectata de seceta, iar 2,62% de alti factori de risc.
Pana in prezent s-a recoltat aproape intreaga suprafata cultivata cu grau, lucrarile continuand doar pe un procent de 3% in podisurile Transilvaniei si Moldovei, arata datele ministerului de resort.
Astfel, din datele de mai sus rezulta ca Romania nu va fi nevoita sa importe grau pentru asigurarea consumului intern, cel putin pana in primavara lui 2010, mai afirma oficialii.
Sa speram ca asa va fi si, ca o rima-ecou, painea nu se va mai scumpi.
Dan Bota