Burse sociale pentru cei mai saraci dintre elevi
Bugetul de austeritate aplicat in sistemul romanesc avariaza grav toate sectoarele acestuia, indiferent de domeniu.
Din pacate, sistemul de invatamant care oricum abia se mai tinea pe linia de plutire este foarte aproape de a fi scufundat prin retragerea oricarui sprijin financiar posibil.
In prezent, in Romania, se acorda in principal burse de performanta, burse sociale, burse de studiu si burse de merit.
Bursele sociale sunt burse acordate elevilor si studentilor care au o situatie financiara sau sociala precara, tipic celor din familii in care venitul/membru nu depaseste salariul minim pe economie.
Pentru obtinerea unei astfel de burse se intocmeste un dosar care, de obicei, cuprinde o adeverinta de la locul de munca al parintilor/cupoane de pensie, daca este cazul, in care sa fie indicate veniturile in ultimele 3 luni.
De asemenea, este necesara o adeverinta de la primarie -care sa ateste faptul ca familia are/nu are pamant si daca are sau nu venituri de pe acest pamant-, un certificat de deces al parintelui(ilor) daca este cazul, o adeverinta de la fisc care sa demonstreze ca familia nu are nici o firma inregistrata, adeverinte de student/elev pentru frati cu precizarea ca beneficiaza sau nu de burse si o declaratie pe proprie raspundere a familiei ca nu beneficiaza de alte venituri.
In general, la acordarea burselor sociale au prioritate studentii cu dizabilitati (dosar medical) si cu situatie materiala precara, cei care provin din centrele de plasament sau cei cu unul sau ambii parinti decedati.
Si toate aceste documente nu mai conteaza daca nu esti sarac lipit pamantului.
Plafonul de saracie pentru obtinerea unei burse sociale pentru continuarea liceului a scazut, pentru anul scolar 2009-2010, de la 200 lei la 150 lei, coborand astfel la nivelul din 2004.
Mai mult, Ministerul Educatiei delimiteaza candidatii la bursa sociala dupa medii si absente. Potrivit unei adrese trimisa de Ministerul Educatiei inspectoratelor scolare, programul social „Bani de liceu” va cuprinde numai copii care provin din familii foarte sarace, cu un venit pe membru de familie mai mic de 150 de lei.
Totodata, daca mai multi copii au acelasi venit minim, pentru a se incadra intr-un numar limitat de burse, ministerul ii va selecta dupa numarul de absente nemotivate si dupa medii.
Aceasta situatie a fost prevestita in luna martie a acestui an, cand printr-un tertip legislativ, peste 22.500 de elevi saraci au ramas fara bursele sociale “Bani de liceu”, dupa ce guvernul a decis coborarea plafonului de venit brut pe membru de familie, de la 200 la 150 de lei. La acel moment plafonul s-a redus prin neincluderea plafonului de 200 de lei in Legea bugetului.
Prin aceasta omisiune, guvernul ar fi economisit lunar patru milioane de lei, in conditiile in care cuantumul acestor burse sociale este de 180 de lei pe luna.
Inspectoratele scolare estimeaza ca numarul elevilor care au nevoie de “Bani de liceu” va creste anul acesta. “Erau oricum elevi saraci, si cum rata somajului a crescut, este foarte posibil sa se incadreze si in noile conditii”, spune un inspector din Vaslui, citat de ziarul Informatia-Zilei.