Romanii si cardul bancar
Romania ocupa o pozitie de mijloc intre statele Uniunii Europene, plasandu-se pe locul 14 intr-un clasament in functie de costurile aferente unui cont bancar, in conditiile in care Italia ocupa primul loc, cu un pret mediu anual de 402 euro, iar Bulgaria ultima pozitie, cu o medie de 43 euro.
De asemenea, potrivit unui studiu al Comisiei Europene citat de NewsIn, Romania are una dintre cele mai scazute rate de utilizare din UE pentru diferite tipuri de servicii bancare de plata, cu niveluri marginale de utilizare a debitului direct, platilor cu cardul si tranzactiilor bancare la comercianti.
Singurul stat UE cu o utilizare mai redusa este Bulgaria. „O gospodarie medie din Romania s-a implicat in 11 tranzactii bancare in 2007”, cu mult sub media UE, arata studiul.
Totodata, tranzactiile la ghiseu si la bancomat raman cele mai des utilizate forme de plata bancara, urmate de depunerile de numerar. Aceste 3 tipuri de servicii, care folosesc bani gheata, insumeaza 90% din tranzactii in Romania.
Serviciile bancare la distanta (prin internet sau telefon) sunt de asemenea rar utilizate de romani, mai arata raportul CE.
„Este nevoie de o mai buna educare a consumatorilor, la nivel extins, cel putin in privinta posibilitatilor si sigurantei in utilizarea serviciilor financiare prin internet. Astfel de programe, daca vor fi sustinute de oficiali, vor permite implementarea pe piata romaneasca a serviciilor financiare straine mai avansate”, se mai precizeaza in studiul Comisiei.