Asistenta sociala la Brasov

Asistenta sociala la Brasov

0 248

Se stie ca, odata cu pensionarea, scad considerabil posibilitatile unui trqai decent, aparand in schimb o dependenta financiara tot mai mare, in multe cazuri chiar disperata. Multi ajung astfel dependenti de serviciile de asistenta sociala.
Politica de protecþie a persoanelor varstnice vizeaza sprijinirea batranilor pentru a duce o viata independenta in mediul propriu si largirea posibilittailor de integrare a varstnicilor in viata comunitatii.
Datele statistice arata ca, la sfarsitul anului trecut, ponderea populatiei cu varsta de peste 65 de ani era de 12,7% din total populatiei in judetului Braºov. In context trebuie aratat ca cei incadrati in gradul de handicap grav pot beneficia de serviciile unui asistent personal, angajat al Primariei. In acest sens, in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov (DGASPC), in semestrul I din 2009 erau in evidenta 13.044 persoane cu handicap, dintre care 3.735 persoane cu varsta de peste 65 de ani, iar dintre acestia 1411 cu handicap grav.
In schimb, la nivelul judetului Brasov, numarul persoanelor varstnice beneficiare de ingrijiri la domiciliu este foarte mic. Astfel, se acorda ingrijiri la domiciliu unui numar de doar 100 de persoane prin Directia de Servicii Sociale a municipiului Brasov, iar aproximativ 75 de persoane varstnice beneficiaza de ingrijiri oferite de ONG-uri ( Hospice Casa Sperantei, Protopopiatul Ortodox Brasov, Asociatia Diakonia Fagaras, Crucea Rosie Brasov).

Ioana Pomana, sef Biroul Evaluare Monitorizare Asistenta Sociala (BEMAS), spune ca organizarea serviciilor de ingrijiri la domiciliu revine consiliilor locale.
Pentru asigurarea ingrijirii la domiciliu a persoanei varstnice aflate in situatia de dependenta socio-medicala, consiliile locale pot angaja personal de ingrijire prin plata cu ora, fractiuni de norma sau norma intreaga, in funcþie de perioada de ingrijire necesara si de starea respectivului de ingrijit.
Este bine de stiut ca sotul si rudele care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealalta jumatate de norma din bugetul local, corespunzator salariului brut lunar al asistentului social debutant. Iar timpul cat sotul sau rudele au fost incadrate in aceste conditii se considera la calculul vechimii in munca timp lucrat cu norma intreaga.

Doamne, ce frumoasa este teoria! Ia infiati-ma, ca sunt mos schiop si fara dinti si am peste 65 de ani si trebuie sa fiu ingrijit. Dupa care dati fuga la Primarie si va veti umple de bani pe chestia celor aratate mai sus.
Facem targul? Pe mine nu trebuie decat sa ma treceti strada cand ma intorc de la carciuma.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.