PNL a depus motiunea de cenzura

PNL a depus motiunea de cenzura

0 207

PNL a depus motiunea de cenzura, marti, la presedintele Camerei Deputatilor, documentul fiind adus la biroul Robertei Anastase de fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

„11 impotriva Romaniei”
Titlul motiunii, „11 impotriva Romaniei”, se refera la componenta actuala a Cabinetului Boc, format din zece ministri si premierul.Tariceanu a fost insotit de un grup de parlamentari PNL.
„Am depus textul motiunii impreuna cu semnaturile necesare, conform Regulamentului. Doresc sa subliniez faptul ca aceasta motiune de cenzura este depusa de grupurile parlamentare ale PNL si ale UDMR”, a spus Tariceanu.
Intrebat cate semnaturi are motiunea de cenzura, Tariceanu a precizat ca sunt in total 124 de semnaturi . Intrebat de unde au semnaturi in plus fata de numarul de parlamentari PNL si UDMR, fostul premier a mentionat ca „sunt semnaturile unor parlamentari din Parlamentul Romaniei”.
Intrebat daca sunt semnaturi ale parlamentarilor PSD pe aceasta motiune, Calin Popescu Tariceanu a precizat ca sunt parlamentari care sunt in afara celor doua partide, refuzand sa precizeze clar de la ce formatiune politica provin acestia.
Intrebat cum se numeste motiunea, liderul deputatilor PNL a mentionat ca nu e important care este textul motiunii, ci ceea ce contine, mentionand ca este „un semnal de atentionare la adresa actualului Guvern , la faptul ca nu mai are majoritate in Parlament, ca nu este reprezentativ si legitim”.
Motiunea sanctioneaza alunecarea lui Basescu si a Guvernului spre totalitarism
„Tinand cont de situatia politica, de criza economica, sociala si morala in care se afla Romania si de lipsa de legitimitate si reprezentativitate a acutalului Guvern, si ca un semnal fata de derapajul continuu pe care actuala putere Basescu-Boc il are, putem sa observam astazi un nou gest incalificabil al Guvernului, de a a-si asuma raspunderea pe Legea pensiilor. Nu discutam subiectul pe fond, ci forma, care denota o tendinta de alunecare spre totalitarism. Intelegem asadar ca in curand in Romania se va decide totul numai prin OUG si prin asumari de raspundere, Parlamentul ramane absolut o institutie decorativa”, a sustinut Tariceanu.
El a subliniat ca, in actuala situatie, „probabil un Parlament unicameral ar fi chiar inutil „, mentionand ca nu crede ca mai trebuie sa se discute despre Parlament unicameral sau bicameral, ci „de o tara lipsita de Parlament, avand in vedere ca Guvernul poate sa decida orice prin OUG sau asumare de raspundere”.
„Nu cred ca aceste lucruri trebuiesc desconsiderate, ele sunt semnale clare ale modului in care domnul Basescu si partidul sau inteleg democratia, cu ghilimelele de rigoare, si anume numai in institutii formale care sa aprobe ceea ce se decide in forurile politice ale celor doua partide. Asistam la un Guvern as spune de factura personala a domnului Basescu, care nu face decat sa indeplineasca dorintele acestuia si iata ca primii pasi spre totalitarism sunt facuti pe nesimtite. Deci motiunea vrea sa sanctioneze aceste atitutidini, acest mod de a face politica in Romania, aceasta deconsiderare a institutiilor fundamnetale democratice intr-o tara care de abia a pasit de 20 de ani din nou pe drumul democratiei, dupa o lunga perioada de dictatura”, a conchis liberalul.

UDMR cosemnatar al Motiunii
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marti, pentru agentia MEDIAFAX, ca toti parlamentari ai Uniunii au semnat motiunea de cenzura.
Intrebat daca UDMR a adus modificari la textul propus de liberali, Borbely a raspuns afirmativ aratand ca au fost propuse si acceptate adaugiri care privesc domeniul economiei si aprecieri referitoare la toata perioada celor noua luni de guvernare.

Biroul Permanent National al PSD a decis, luni, ca social-democratii sa sustina o motiune de cenzura care sa duca la indepartarea actualului Guvern.

Motiunea este semnata de 124 de parlamentari PNL si UDMR, dar si cativa de la PSD, care si-au depus semnaturile „in nume personal”, potrivit NewsIn.
Potrivit Constitutiei, motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.
Guvernul este demis daca motiunea de cenzura este votata de majoritatea deputatilor si senatorilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.