Cantarele la control

Cantarele la control

0 238

In urma unor sesizari, dar si a deselor certuri dintre cumparatori si unii vanzatori fara cele mai mici scrupule – pe acestia nu i-ar putea scuza decat, eventual, salariile de batjocura oferite de patroni – Comisariatul Judetean pentru Protectia consumatorului (CJPC) Brasov a hotarat sa ia la verificat cantarele din pietele agroalimentare.
Cum era de asteptat si in urma unei sesizari fundamentate, s-a inceput tot cu piata agroalimentara din Stupini, asa-zisul „en gross”, unde si cu ocazia altor controale s-au gasit destule nereguli, caci aceasta piata, administrata de un particular pe terenul sau si cu acordul tacit al Primariei – oare ce interese domina afacerea, nu ghiciti? – domneste bunul plac si liberul arbitru, fara a se garanta un comert corect, cinstit, cu totii incercand sa jupoaie cat mai temeinic pe cei ce vor sa se aprovizioneze de acolo sau au, in vreun fel sau altul, treaba pe acolo.
Iar in acest sens, seful pietelor brasovene, Vasile Cristian, are mainile legate, deoarece piata aceasta de la Stupini , cum am aratat, se afla si este organizata si administrata pe un teren privat si de o persoana privata.
Astfel, comisarii CJPC Braºov au pornit o acþiune, insotiti de jandarmi, pe platforma mentionata, unde au constatat ca destui comercianti foloseau la vanzare cântare fara verificarea metrologica anuala.
In plus, nici cantarul cumparatorului, obligatoriu in fiecare piata, nu era la indemana si, pe deasupra, era acoperit, iar la verificare s-a dovedit ca nu functiona corespunzator, ci total aiurea.
Drept urmare, inspectorii au solicitat administratorilor pietei ca acest cantar, un model „antic”, sa fie inlocuit cu unul electronic.
La verificat au fost luate si marfurile expuse pe tarabe sau chiar pe pamant, pentru vanzare cu ridicata. Foarte putine aveau afisat pretul, iar multi vanzatori nu au putut prezenta documente cu privire la locul de provenienta al produselor sau la calitatea acestora.
Ca nu era afisat pretul, nu ar fi fost mare bai, pentru ca, fiind piata cu ridicata, se merge la tocmeala. Mai grava este lipsa documentelor, care, la multi, nici nu au de unde sa fie. Cunoscand fenomenul, pot da oricate exemple doritide asa-zisi comercianti-producatori, mai ales din zona buzoiana Ramnicelu, niste tigani bine organizati si care cumpara de la adevaratii producatori – nu cu forta, ci intelegandu-se cu acestia la pret – tot ce stiu ca se cere pe piata, ca apoi sa revanda, detinand monopolul, cu unul sau doi lei in plus.Aceasta ar fi adevaraa mafie a pietelor si acestia ar trebui sa dispara.
S-a mai constatat ca nici legumele scoase la vanzare nu erau de cea mai buna calitate. Mai ales la vanzatorii care vindeau legume si fructe la sac sau plasa, s-au gasit produse stricate.
Bine, nici in aceste cazuri nu vad mare bai, caci eu, in calitate de cumparator, nu sunt obligat sa cumpar daca nu-mi convine raportul calitate – pret. Inca nu au intrat zilele in sac si toamna-i lunga. In plus, se poate lua marfa „la sac” si din pietele agroalimentare cu amanuntul.

„Avand in vedere deficientele constatate, intentionam sa facem controale saptamanale in pietele din judet, poate asa vor intelege toti comerciantii ca trebuie sa respecte legea”, a declarat directorul CJPC, Marius Dunca.
Cum am spus, sunt cunoscator al fenomenului „piata agroalimentara” si as sugera ca primaria sa organizeze, pe terenul ei, o asemenea piata cu ridicata, sau „en gross”, si atunci ar avea si incasari la bugetul local, si ar putea exercita si un control categoric si spre binele cetatenilor cumparatori. Asa ceva ar fi usor de realizat, doar daca alte interese primariale nu ar sta ideii in cale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.