Presa straina: destramarea coalitiei si intarzierea noii transe FMI
Destramarea coalitiei de guvernare din Romania starneste ingrijorare in randul analistilor economici internationali, citati de presa straina. „Spre deosebire de tari precum Islanda, Letonia si Ungaria, ale caror guverne au cazut din cauza turbulentelor economice, analistii cred ca in Romania criza a fost cauzata de luptele politice”, scrie New York Times.
„Romania, o tara balcanica saraca”, care este membra UE se confrunta si cu miscari sociale”, mai scrie New York Times.
„Spre deosebire de tari precum Islanda, Letonia si Ungaria, ale caror guverne au cazut din cauza turbulentelor economice, in Romania situatia actuala a fost cauzata de luptele politice”.
Caderea coalitiei din Romania ameninta reforma”, titreaza si Wall Street Journal, explicand ca „schimbarile fiscale majore care sunt necesare pentru a respecta conditiile impuse de institutiile creditoare, ar putea fi intarziate”.
Si AFP noteaza ca destramarea coalitiei de la putere risca sa agraveze criza economica ce afecteaza Romania si sa submineze credibilitatea acestei tari in fata investitorilor straini.
„Criza politica risca sa provoace o retragere a investitorilor … Romania are nevoie disperata de fonduri pentru a-si finanta deficitul public si nu este clar in acest moment cum va acoperi aceasta gaura”, a declarat pentru AFP analistul financiar Bogdan Baltazar, fost consilier la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si fost presedinte al BRD.
Irish Times scrie ca turbulentele politice si destramarea coalitiei de guvernare a avut loc „in contextul acuzatiilor privind fraudarea alegerilor”.
„Analistii spun ca va fi dificil pentru ministrii PDL sa asigure sustinerea necesara intr-un parlament puternic divizat, iar ministrilor interimari le lipseste autoritatea pentru a putea impune reducerile bugetare necesare. Reformele au provocat deja proteste de strada, dar ele sunt esentiale daca Romania doreste sa respecte criteriile FMI”, scrie Irish Times.
Si Al Jazeera noteaza ca Romania este intr-o recesiune profunda: „Ramane de vazut cum va reusi un guvern minoritar sa respecte angajamentele luate in fata FMI. Aici e cheia” declara Koon Chow, un responsabil pentru strategie la Barclays Capital, citat de Reuters.
„In cel mai rau caz, urmatoarea transa de bani de la FMI ar putea intarzia cateva luni”, a explicat acesta, adaugand ca nu crede ca „viitorul guvern va iesi din cadrul acestui program”.
Ruperea coalitiei de guvernamant nu are un impact imediat asupra ratingurilor Romaniei, a anuntat, vineri, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) . Si asta pentru ca executivul a implementat, pana in prezent, cu succes, programul stabilit cu Fondul Monetar International.