Premiul Nobel pentru fizica

Premiul Nobel pentru fizica

0 218

Un chinez si doi americani sunt laureatii Nobelului pentru fizica pe 2009.
Chinezul Charles Kuen Kao si americanii Williard S. Boyle si George E. Smith sunt laureatii premiului Nobel pentru fizica 2009, a anuntat, ieri, Academia Regala de Stiinte a Suediei.

Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru descoperirea mecanismului de rupere spontana a simetriei in fizica subatomica („broken symmetry”), respectiv pentru descoperirea originii acestui fenomen, care poate prezice existenta a cel putin trei familii de particule (quark) care intra in componenta nucleonilor.
Charles K. Kao este considerat unul dintre pionierii cercetarilor in domeniul fibrelor optice, iar Willard S. Boyle (canado-american) si George E. Smith (SUA) au fost recompensati cu Noeblul pentru fizica pentru contributiile din domeniul semiconductoarelor.

Charles K. Kao, nascut la Shanghai si cercetator la Laboratoarele Telecommunication din Harlow, Marea Britanie, a fost distins pentru „realizarile revolutionare in domeniul transmisiei luminii prin fibre in comunicatiile optice”.

Willard S. Boyle si George E. Smith au fost premiati pentru „inventarea unui microchip fotosensibil, CCD”, care a permis avansul dramatic al tenhologiei imaginilor digitale, se arata in motivatia expusa de Academia Regala de Stiinte a Suediei., cea care anunta Nobelul pentru fizica.
Nobelul pentru fizica recompenseaza, dupa cum se stie, realizarile fizicienilor care au contribuit la definirea fundamentelor societatilor interconectate de astazi, cei trei realizand inovatii practice pentru viata de zi cu zi si noi instrumente de explorare stiintifica, se mai arata in comunicatul Comitetului Nobel.

Ca antecedente, in 1966 Charles K. Kao a facut o descoperire care a revolutionat domeniul fibrelor optice. A calculat atent cum se transmite lumina pe distanþe lungi, prin fibrele optice de sticla. Cu o fibra din sticla pura este posibil ca semnalele de lumina sa fie transmise pe o distanta de 100 de kilometri. Entuziasmul lui Kao a inspirat cercetarile ulterioare, iar astazi fibrele optice formeaza sistemul circular care hraneste societatea noastra comunicationala.

O mai mare rata a traficului pentru imaginile digitale o constituie cea de-a doua parte a Nobelului pentru fizica, ediþia 2009.
In 1969, Willard S. Boyle si George E. Smith au inventat prima tehnologie de succes care foloseste senzori digitali, numita CCD (Charge-Coupled Device). Aceasta tehnologie utilizeaza efectul fotoelectric, teoretizat de Albert Einstein. Prin acest efect, lumina este transformata in semnale electrice. CCD este „ochiul electronic al camerei digitale”, care revolutioneaza fotografia, acum lumina putand fi captata electronic, nu printr-un film.

Fotografia digitala a devenit un instrument de neinlocuit in multe dintre domeniile de cercetare.

Cate ceva despre cei trei laureati.
Charles Kuen Kao s-a nascut în 1933 la Shanghai, China, si are cetatenie britanica si americana.

Willard Sterling Boyle, cetatean canadian si american, a fost director executiv al Diviziei de Stiinte la Laboratoarele Bell.

George Elwood Smith, cetatean american, a lucrat la Laboratoarele Bell, de unde s-a retras in 1986.

Se pare ca oamenii acestia isi merita premiul, chiar daca placerea cercetarii incununate de succes este de nepretuit.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.