Premierul Vlad Filat despre Republicii Moldova

Premierul Vlad Filat despre Republicii Moldova

0 205

Noul premier moldovean, Vlad Filat, care a preluat functia dupa trecerea in opozitie a comunistilor, a dat asigurari ca aderarea la NATO nu figureaza printre prioritatile Republicii Moldova si ca unirea tarii sale cu Romania este imposibila, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
„Se fac prea multe speculatii… R. Moldova este o tara neutra, ceea ce constituie o norma a Constitutiei. Suntem cetateni care respecta legea si vom guverna tara in conformitate cu normele Constitutiei. Militam pentru relatii normale cu NATO, care sa fie cel putin apropiate de raporturile pe care le intretine Rusia cu Alianta”, a declarat Vlad Filat intr-un interviu publicat, vineri, de cotidianul rusesc Kommersant.
El a adaugat ca aspiratiile Chisinaului se indreapta catre Uniunea Europeana. „Aspiram la UE si o declaram in mod explicit. NATO nu este prioritatea noastra”, a subliniat seful Executivului moldovean.
Instalarea noului regim de la Chisinau a alimentat zvonurile privind o eventuala unire a R.Moldova cu Romania.
„Nu sunt decat rezultatul propagandei duse de comunisti in timpul campaniei electorale (…). Moldova este un stat (independent), iar locuitorii sai se considera cetatenii sai. Populatia nu doreste unirea, iar aceasta este imposibila din punct de vedere juridic”, a spus Filat, recunoscand totusi ca tara sa este interesata sa aiba relatii normale cu Bucurestiul.
Potrivit Unimedia, care face referire la interviul acordat de premierul moldovean cotidianului rusesc Kommersant, Filat a declarat ca intre temele abordate in relatia cu Rusia se numara solutionarea diferendului transnistrean, cat si probleme economice precum accesul produselor moldovenesti pe piata rusa. „Pe de o parte, dorim relatii bune cu Rusia, dar pe de alta parte, in vest ni se deschid mai multe oportunitati, in timp ce din partea Rusiei apar permanent bariere”, a precizat el.
In interviul acordat cotidianului rus, Filat a declarat ca vorbeste limba romana mentionand ca in Republica Moldova „nu s-a abordat competent subiectul limbii”.
„Americanii se simt incomod ca vorbesc in limba engleza? Nu, deloc. Exact la fel si noi vorbim limba romana. Despre subiectul limbii nu s-a vorbit competent niciodata in R. Moldova. Da, eu sunt premierul Republicii Moldova, dar vorbesc limba romana. Faptul ca in Constitutie se numeste moldoveneasca, e o problema a conjuncturii de la momentul adoptarii documentului (…)”, a explicat Filat.
Cat despre imprumutul in valoare de jumatate de milion de dolari promis de Rusia, premierul moldovean a afirmat ca Moscova „poate demonstra ca nu il ajuta pe Voronin sau Filat, dar ajuta cetatenii Republicii Moldova”.
Facand referire la declaratiile lui Igor Smirnov, potrivit caruia doreste ca Transnistria sa devina parte a Federatiei Ruse, Filat a refuzat sa comenteze declaratiile liderului de la Tiraspol. „Noi vom vorbi cu oamenii – este nevoie de o alta abordare – reintregirea trebuie sa aiba loc intre oameni, nu doar intre politicieni. Noi vorbim despre pace, dar in regiune stau militari, armament, tancuri (…)”, a mentionat el. Potrivit lui Filat, Rusia trebuie sa demonstreze ca acest conflict poate fi rezolvat „in mod pacifist”.

Rusia conditioneaza solutionarea conflictului din Transnistria de neaderarea R. Moldova la NATO
Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a mentionat sambata ca a discutat cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, despre retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si solutionarea conflictului transnistrean. Potrivit lui Ghimpu, Medvedev i-a dat foarte clar de inteles ca Rusia conditioneaza solutionarea conflictului si retragerea armatei sale de neutralitatea si neaderarea Moldovei la NATO, scrie portalul Stirea Zilei.

“Reiese ca in urma relatiilor dintre Federatia Rusa si Moldova trebuie sa sufere Republica Moldova, ceea ce nu este corect. Rusia trebuie sa-si rezolve problemele cu NATO, iar aici este teritoriul nostru si noi trebuie sa ne decidem soarta. Daca cetatenii vor decide prin referendum ca aderam la NATO, nu putem schimba nimic nici noi si nici Federatia Rusa”, a comentat Mihai Ghimpu.

De asemenea, Medvedev ar fi spus ca retragerea armelor si munitiilor rusesti ar depinde de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. “Pozitia este clara si trebuie sa vedem care va fi in continuare politica Aliantei. Vreau sa sper ca Federatia Rusa va gasi o solutie si nu va mai pune aceasta problema in carca lui Smirnov”, a spus Ghimpu.

Totodata, el i-ar fi cerut lui Medvedev “sa nu se mai amestece politicul in economic, mai ales ca Moldova face parte din comunitatea economica a CSI”.

Ghimpu a mai declarat ca nu si-a schimbat parerea despre CSI, ceea ce nu inseamna insa ca R. Moldova va rupe relatiile cu Comunitatea Statelor Independente. „Stiu foarte bine ce am spus in campania electorala. Am spus: CSI este o batrana care isi asteapta moartea. Iaca baba vrea sa mai traiasca”, a explicat Ghimpu.

Vineri, la Chisinau a avut loc summitul sefilor de state ale CSI.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.