Cutremure si in Alaska
Ma hotarasem sa nu mai scriu despre cutremure pentru ca prea dadusera buluc in zona Asiei de Sud-Est, atingand si Arhipelagul Nipon. In aceasta zona pamantul a fost zdravan zguduit in ultima vreme, la diferite adancimi, dar cu magnitudini mari, in jur de 7,00 – 8,00 pe scara Richter, facand vraiste avutul si viata populatiei de pe numeroasele insule si insulite ale arhipelagului.
Iata insa ca acuma Terra se scutura in capatul opus al ei, tot o zona sensibile si tot un arhipelag, cel al Aleutinelor, langa Alaska.
Astfel, un seism cu o magnitudine de moment de 6,2 grade s-a produs ieri dimineata in insulele Aleutine din Alaska. Cutremurul a avut loc la o adancime de 68 de kilometri, la 91 de kilometri de Unalaska, principalul oras din arhipelag.
Deocamdata nu sunt informatii despre victime sau pagube materiale. USGS foloseste scara de moment pentru masurarea intensitatii unui cutremur. In acest sens, un seism care trece de intensitatea sase este considerat puternic.
Aseara, un nou cutremur a avut loc in insulele din Alaska. Potrivit Institutului Geologic american (USGS), seismul a avut o magnitudine de 6,3 grade si s-a produs in aria platoului continental al arhipelagului Aleutinelor. Epicentrul a fost localizat la o adancime de 44 de kilometri si nu a fost emisa nici o alerta de tsunami.
USGS foloseste scara de moment pentru a masura intensitata unui cutremur.
Se pare ca, pe moment, tara noastra sta bine din punct de vedere seismic, ce se mai intampla pe la noi fiind doar o ciupitura de purice fata de muscatura leului. Sa speram ca vom ramane la acest stadiu, iar Terra ne va ierta de alte necazuri, caci si asa avem destule pe cap cu viata cotidiana.
Dan Bota