Focul lui Sumedru – sarbatorit la Bran
Sfarsitul lunii octombrie aduce, in fiecare an, la Bran, un eveniment traditional foarte important in zona, “Focul lui Sumedru”. Astfel, in zilele de 24-25 octombrie, in localitatile din zona etnografica Bran, are loc unul dintre cele mai interesante si mistice ritualuri din imprejurimile Brasovului.
Este vorba despre un ceremonial nocturn de innoire a timpului calendaristic care se desfasoara astfel: in jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri, intr-un loc inalt al satului si intretinut cu lemne uscate, se aduna toata suflarea satului si striga in cor „Hai la Focu lui Sumedru!”.
Acest eveniment are o sorginte precrestina, iar focurile care se aprind sunt considerate a fi pentru incalzirea spiritelor care apar pe pamant in aceasta perioada a anului. Focul are rol protector, prin foc trecand tinerii si copii care arunca cu taciuni aprinsi. Sumedru sau Samedru, este un zeu al Panteonului romanesc, incinerat simbolic in cadrul spectaculosului ceremonial nocturn, el preluand numele si data de celebrare ale Sf. Dumitru din Calendarul Ortodox.
Impreuna cu Sangiorzul, Samedru imparte anul pastoral in doua anotimpuri simetrice: vara, intre 23 aprilie si 26 octombrie, avand ca ca miez al timpului data de 20 iulie (Santilie) si iarna intre 26 octombrie si 23 aprilie, avand ca miez al timpului la 16 ianuarie (Sanpetru de iarna). In opozitie cu Sangiorzul, care incuie iarna si infrunzeste codrul, Samedru Incuie vara si desfrunzeste codrul.
La Bran, in cadrul manifestarii, elementul cheie este FOCUL. Astfel, in data de sambata, 24 octombrie, in jurul orelor 19.00 acesta va fi aprins, urmand sa fie stins tarziu in noapte. Pe parcursul zilelor sus mentionate, turistii vor putea achizitiona produse traditionale specifice sarbatorii, dar si zonei – branza, pastrama de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne, etc.